Konfirmanter fra Malvik, Orkdal og Fosen, var på flukt i 24 timer. Da fikk de vite litt om hvordan de som flykter til  Norge opplever det, forteller Øyvind Næss i Humanetisk forbund Fosen.

Skulle flykte fra Somalia

- De gjennomgikk et rollespill i regi av Røde Kors Ungdom, der hensikten er å flykte fra Somalia til Norge. Underveis opplever de på kroppen til en viss grad hvordan en reell flyktning har det, sier Næss.

På forhånd var konfirmantene inndelt i 9 storfamilier, der hver familie sørger for seg selv og hadde med seg ”veivisere”.Spillet varte i 24 timer, og ungdommene gikk cirka 30 kilometer. Underveis måtte de rømme fra militæret flere ganger og skaffe seg alle de dokumenter det trenger for å få lov å reise ut fra Somalia. Dette skaffer de seg på mange ulike kontorer i Mogadishu, hovedstaden i Somalia, opplyser Næss.

- De trengte 12 ulike skjema, i utfylt tilstand og med stempel og underskrift.  Her er det, som i virkeligheten, lange køer og mye venting. Noen penger har de, som de kan bruke til å blant annet kjøpe seg frem i køen eller betale for korrupsjon.

- Rasert av militæret

Alle skjema som blir brukt i spillet er utskrifter av de reelle skjemaene som brukes, også i Norge.Gjennom rollespillet må ungdommene gjennom ulike militære kontrollposter, der de blir utskjelt og må gjøre ulike øvelser før de får fortsette til en flyktningeleir.

-Der de får en kopp med ris, vann og medisiner. De får også litt hvile, før leiren blir rasert av militæret, og de må springe videre.Etter hvert kommer de til Europa og de kan ta det litt med ro. Videre havner de på et flyktningmottak i Norge. Der blir de etter mye venting, registrert av politiet, og går gjennom ulike intervjuer med UDI og andre myndigheter.

Aha-opplevelse

De får deretter søke om asylstatus. Søndag morgen blir det igjen oppstilling der de som har fått innvilget asyl får beskjed. Denne gangen var det 2 som fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Resten, 98 stykker, ble sendt tilbake til Somalia med fly.

-De ble fulgt marsjerende mot Ørland flystasjon, forteller Næss.

Han tror mange av ungdommene fikk en aha-opplevelse under rollespillet, og setter stor pris på all hjelp fra Ørland flystasjon, Hårberg skole og frivillige foreldre i forbindelse med rollespillet.

-Etter en god frokost, ble spillet gjennomgått sekvens for sekvens, og ungdommene fikk se bilder fra en reell flukt. De såg da at det de hadde gjennomgått var bare barnemat i forhold til det virkelige liv. Mange sterke bilder og historier, forteller Næss.