Som et ledd i forberedelsene til «nye Ørland kommune» er fellesnemnda i gang med å planlegge nøkkelstillinger i den nye kommunen.

Prosjektleder

En viktig rolle i utformingen av ny kommune er stillingen som rådmann. Seg i mellom har Bjugn kommune og Ørland kommune allerede to rådmenn, men det er ingen automatikk i at én av disse ansettes i den nyoppnevnte jobben.

– Jeg er ikke kandidat til den stillingen, uten at det er noen dramatikk i det, sier rådmann i Ørland kommune, Snorre Glørstad (61), til Fosna-Folket.

Rådmann i Ørland kommune, Snorre Glørstad, kommer ikke til å søke på den nye rådmann-stillingen. Foto: Erik Eikebrokk

Våren 2018 fyller Glørstad 62 år. Da vil han ha hatt stillingen som rådmann i Ørland kommune i seks år. Han har tidligere hatt tilsvarende stilling i Trondheim kommune.

– Skal man være kandidat og søke på den, så må man nesten være forberedt på at man bør forplikte seg på å stå i stillingen gjennom prosjektperioden, men også i de to-tre årene etter at den nye kommunen er på plass. Den skal jo formes etter hvert, så det blir en for lang periode for meg, sier han.

Planen er å ansette den nye rådmannen i løpet av 2018, først som prosjektleder for jobben med å forme den nye kommunen. Så går rollen over i stillingen som rådmann i «nye Ørland kommune» fra og med 1. januar 2020 - om ikke noe uforutsett skulle skje.

– Det ville vært spennende å vært med videre i den pågående prosessen, og jeg tror det er veldig mye de to kommunene kan utvikle i fellesskap. Så lysten til å være med, den er åpenbart til stede. Men dette må avveies mot det å binde meg opp for en lang periode.

– I tenkeboksen

Det er heller ingen automatikk i at rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen (42), søker på stillingen.

– Jeg er i tenkeboksen og er usikker på om jeg skal søke på rådmannjobben. Det er en veldig spennende og krevende oppgave å være prosjektleder og rådmann for nye Ørland kommune, og det er en svært interessant lederutfordring. «Nye Ørland kommune» er en fantastisk kommune med stort potensiale.

Rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, har tenkt seg i tenkeboksen. Foto: Erik Eikebrokk

Raaen ble ansatt i Bjugn kommune sommeren 2015, etter at Tor Langvold gikk av etter 22 år som rådmann. Raaen pendler daglig til Bjugn fra Trondheim.

– Det er et stort ansvar å være leder for en slik sammenslåingsprosess. Jeg vil tenke meg nøye om før jeg eventuelt søker på en slik stilling. Det er en kabal som må gå opp både med tanke på hjemmebane og at dette er en oppgave som forplikter stor innsats i flere år fremover. Det er en beslutning man må vurdere grundig, sier han.

Fellesnemndas ansvar

For at Raaen, eller Glørstad, for den saks skyld, skal være aktuell for prosjektleder-/rådmannstillingen i den nye kommunen, måtte de ha avsluttet det arbeidsforholdet de har i dag, med henholdsvis Bjugn og Ørland kommune.

– Bak en slik vurdering ligger mange parametere, og til syvende og sist er det en helhetsvurdering som vil legges til grunn; kompleksiteten i utfordringen og min mulighet til å lykkes i rollen. I tillegg så har jeg jo allerede en veldig spennende jobb, samtidig som det er en privat side som skal gå opp, sier Raaen.

– Jeg tror det finnes veldig mange kandidater både internt og eksternt. Som rådmann kan jeg for så vidt bli pensjonist om jeg ønsker det, men det har jeg ikke planer om. Er det noen som har bruk for en avgått rådmann, er det bare å ta kontakt, sier Glørstad.

Det er fellesnemnda som har i oppgave å både lyse ut og ansette prosjektleder/ny rådmann. Ansettelsesprosessen blir lagt ut på anbud. Det er satt en frist til 1. februar 2018 for å legge frem forslag til tilsetting til behandling i fellesnemnda.

I utlysningen står det at «det inviteres med dette til rekruttering til en utfordrende og spennende topplederstilling hvor en får påvirke utformingen av de kommunale tjenestene i en ny stor kommune. Prosjektleder/rådmann skal lede organiseringen og etableringen gjennom samhandling med dagens Bjugn kommune og Ørland kommune, både politisk og administrativt.»