På årets siste møte vedtok kommunestyret i Bjugn å sette av ti millioner kroner til neste års budsjett til bygging av ny kunstgressbane i Botngård sentrum. Planen er å legge det nye kunstgresset oppå den nåværende gressbanen. Får aktørene det som de vil, blir det både tribuner, parkeringsfasiliteter, undervarme og flomlys.

– Drømmen er å få til en kamp allerede til høsten 2018, sier Guro Ulset, som har jobbet med prosjektet på vegne av FK Fosen.

Totalkostnaden, som inkluderer alle ovennevnte fasiliteter, er i kostnadsoverslaget satt til 16,2 millioner kroner.

– Det har vært diskutert kunstgressbane i Bjugn i veldig mange år. Om banen skulle ligge her eller en annen plass. For noen år siden ble det gjort et politisk vedtak om kunstgressbane i Botngård. Dette har ligget på vent, men nå har det kommet et initiativ fra ulike hold om at vi skal bygge kunstgressbane, sier kultursjef i Bjugn kommune, Ådne Røkkum.

Så tidlig som i 2013 ble det gjort politiske vedtak om kunstgressbane i Bjugn. Nå kan prosjektet endelig realiseres. Foto: Erik Eikebrokk

Samarbeidsprosjekt

Med seg på laget har kommunen FK Fosen, som er Bjugns største fotballklubb, med 250 barn og ungdom fordelt på fjorten lag, og Jøssund IUL, som i 2018 blir Bjugns eneste fotballag med lag på seniornivå.

– Det er på høy tid å få til en kunstgressbane i Bjugn nå. Én av grunnene til at det ikke har skjedd tidligere, er at vi til nå har hatt veldig gode forhold på naturgress, sier Røkkum.

– De første innledende møtene med kommunen hadde vi tilbake i 2013. Det er mange grunner til at prosjektet ikke har kommet igang; det handler jo også om økonomi. Men FK Fosen er en klubb som har voksesmerter; fotball har blitt veldig populært, og med Fosenhallen har vi muligheten til å drive fotball som helårsidrett, sier styreleder i FK Fosen, Eskil Sjøli.

Også Jøssund IUL, ved Fredrik Sandness, har bidratt i prosjektet.

Fotball i Fosen

FK Fosen ble etablert i 1989, og er en overbygningsklubb som består av Jøssund, Lysøysund, tidligere Nes og Oksvoll og Bjugn IL.

– Vi representerer hele bredden for fotballregionen i Bjugn kommune, fra Kalvågrensa ut til Ørland og helt ut til Lysøysundet, sier Sjøli.

Klubb og kommune disponerer i dag flere gressbaner, blant annet i Botngård, Nes, Marienborg og Lysøysund. Disse banene åpner sent på sesongen, og stenger tidlig. Konsekvensen er lange reiseavstander for lagene i kommunen, der mange av spillerne bor i sentrum.

– Vi har endt opp med å «selge» flere av hjemmekampene våre til bortelag. Det betyr at når vi havner i avdeling med Trondheimslag, så spiller vi flere bortekamper enn hjemmekamper. Så fotballmessig løser ny kunstgressbane mye, slik at vi kan spille hjemmekamper uten at vi trenger å vente på at graset skal bli grønt. I tillegg får vi belysning, sånn at vi kan spille kamper også på utedagene, slik at vi slipper å spille alle kamper på helgedag, sier Sjøli.

Ingen av gressbanene i Bjugn har i dag belysning.

Guro Ulset og Eskil Sjøli drømmer om å åpne ny kunstgressbane i Botngård høsten 2018. Foto: Erik Eikebrokk

Behovsoppgave

Sjøli og Ulset har på vegne av FK Fosen overlevert en behovsoppgave til Bjugn kommune, som blant annet peker på fordelene med å legge kommunens nye fotball-mekka sentralt.

– I tillegg er det det å få litt mer samling rundt kampene. Slik det er i dag blir det noen få sjeler, foreldre som står og ser på sine egne. Med bane midt i Botngård sentrum får vi et helt annet miljø, sier Ulset.

– Dette vil være med på å skape enda mer liv og røre i sentrum. Dette vil generere mye aktivitet, og det er positivt for alle, sier Røkkum.

Prosjektgruppa har høstet inspirasjon og erfaringer fra både nært, fra Gryta og Åfjord, og fjernt, fra tilsvarende kunstgressprosjekter i Trondheim, for å knytte til seg relevant kunnskap.

I dag har kommunen et innendørs kunstgresstilbud inne i Fosenhallen. Men gresset og underlaget begynner å bli gammelt, og er tilnærmet utslitt. Størrelsen på banen er heller ikke lik en fullverdig 11-erbane, og arealet er for smått til å tekkes 250 fotballspillende bjugninger året rundt.

– En ny kunstgressbane vil løse mye av den problematikken. Da kan vi starte aktiviteten tidligere på våren og holde på lenger utover høsten, sier Sjøli.

Gressbanen i Botngård har redusert brukspotensiale, blant annet på grunn av dårlig drenering og manglende lysforhold. Foto: Erik Eikebrokk

«Botngård stadion»

Prosjektgruppa håper at byggestart ikke er altfor langt unna i tid.

– Ambisjonen er å begynne å bygge anlegget i 2018. Vi har en del utfordringer i forhold til grunn og det rundt her, så et lite forbehold må vi ta. Men ambisjonen er å få ferdig anlegget i 2018, sier Røkkum.

I kostnadsoverslaget fremkommer det at Bjugn kommune skal gå inn i prosjektet med ti millioner, mens spillemidler fra Norsk Tipping og sponsormidler skal utgjøre til sammen seks millioner. Totalprisen på prosjektet, inkludert nytt banedekke, parkeringsfasiliteter, flomlys, tribuner og undervarme, er i overkant av 16 millioner kroner.

– Navn på anlegget har vi ikke diskutert. Det er ikke så viktig. Men vi har jo et håp om at det kan komme inn noen aktører som ønsker å profilere seg. Så det er vi åpne for, sier Ulset og Sjøli.

Hvordan driften skal finansieres har ikke prosjektgruppa tatt stilling til enda.

– Men skal vi klare å drifte dette er vi avhengige av at klubben stiller opp med mye arbeidskraft, og det er vi forberedt på, sier Sjøli.

– I Bjugn har vi hatt en tradisjon for gratis bruk av idrettsanlegg for barn og unge. Ingen unger skal betale for å bruke de kommunalt eide anleggene. Så får vi se hvordan vi løser driftsøkonomien; hva som blir klubbens og kommunens bidrag, sier Røkkum.

Stort prosjekt - store drømmer

Størrelsen på selve matta vil, ifølge overslaget, bli 64 x 100 meter, mens totalarealet som settes av er estimert til 7 920 m2.

– Det er lagt ned mange timer i dette prosjektet, og mye papirarbeid. Så nå håper vi at vi greier å realisere prosjektet, sier Sjøli.

– Vi har tatt telefoner til mange fotballklubber i mange norske småkommuner, rundt omkring. Og alle har jo kunstgressbaner. Så nå må vi få til det her også, sier Ulset.

Styret i FK Fosen har jobbet med to hovedmål: 1) Å få til et juniorlag i FK Fosen, og 2) bygge kunstgressbane i Botngård sentrum.

– Å ha en høstkamp til neste høst, i 2018, i blombelysning med juniorlaget til FK Fosen; dét er drømmen! Det tror jeg hadde vært et stolt øyeblikk for ungdommen også, som har vært med på og kjørt land og strand rundt i mange år.

Forøvrig stiller FK Fosen ikke seniorlag i 2018.

– Det er midlertidig lagt ned, har vi bestemt i styret, ifølge Ulset.

I Bjugn kommer er det tradisjon at barn og ungdom ikke skal betale for å benytte idrettsanlegg. Foto: Erik Eikebrokk

Skrikende behov

Om forslaget om å legge kunstgress på den nåværende Botngård gressbane skriver FK Fosen følgende behovsoppgaven som er oversendt Bjugn kommune.

«Bjugn kommune er fra NFF omtalt som et sort hull relatert til manglende kunstgress. Kommunen er en av få i landet som dessverre fortsatt ikke har modernisert sitt tilbud tilknyttet baneareal i kommunal regi.

Gressbanen er dimensjonert for full 11-erfotball, men mangler banebelysning, noe som bidrar til kort anvendelse på høsten grunnet lysforhold. Banen er også dårlig drenert, noe som krever forsiktig bruk spesielt på våren, men også under hele vektsesongen vår, sommer og høst. Banen er som oftest tidligst klart til bruk i mai/juni. (...) Banen er i dag det dårligste tilbudet fotballen har.

Anlegget er for lengst gått ut på dato, hvor der mangler belysning, og banens gressflate har sterkt behov for oppgradering. (...) Det er etablert en felles forståelse for et kritisk behov, hvor det fra et fotballfaglig perspektiv vil være den best løsningen og etablere kunstgressbane i stedet for å utbedre kommunens gressbane.

En kunstgressbane på full 11-erstørrelse vil kunne nyttes av hele klubben. Dette er tenkt løst ved etablering av 11-erbane, to 9-erbaner og fire 7-erbaner. Ytterligere vil det også etableres 3 v 3-baner for de minste i alderen sju til åtte år.

Dagens fotball er dessverre lite synlig i kommunen. (...) Gjennom dagens særs begrenset tilgjengelighet til en god bane i Botngård, må vi fortsatt nytte baner ute i distriktet, der publikumsoppmøtet er meget begrenset. Dette fører også til at kioskinntekter på 120,- kroner per kamp i liten grad balanserer de årlige utgifter som ligger til drift av et frivillig tiltak.»