- Vi har befart omkring 900 hus så langt. Vi sender nå ut brev til rundt 200 som ikke får støytiltak. Vi har befart de husene og funnet ut at de har et innendørs lydnivå som gjør at de ikke har krav på støytiltak på boligen, sier eiendomssjef Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg kampflybase.

Forsvarsbygg har besluttet å befare alle bolighusene i den gule støysonen rundt Ørland flystasjon.

I disse dager sender Forsvarsbygg ut brev til rundt 200 hus i den gule støysonen som ikke får tilbud om støytiltak.

Befarer alt

Pedersen forteller at det opprinnelig ikke var planen å befare alle boligene i den gule støysonen. Planen var gradvis å bevege seg til områder der man forventet lavere støymålinger, der utendørs lydmålinger viste at det ikke ville være krav om tiltak.

- Støybildet og hvordan støy forplanter seg kan være sammensatt. Vi vil være helt sikre på at vi oppfyller reguleringsbestemmelsene. Derfor vil vi befare alle boligene i den gule støysonen. Totalt er det oppimot 1300 boliger, sier eiendomssjefen.

Forsvarsbygg tar utgangspunkt i matrikkelen for da reguleringsplanen for flystasjonen trådde i kraft. Det innebærer at de ikke befarer boliger bygget etter vedtatt reguleringsplan, eller hus som ikke er matrikkelført som boliger, men som fritidsboliger eller annen bruk.

1000 hus

Selv om 200 husstander nå får brev om at de ikke vil få støytiltak medfører ikke det at Forsvarsbygg tror færre vil få støytiltak enn de har sagt tidligere.

- Vi vet at vi kommer til å befare flere hus enn som vil få tilbud om tiltak. Per dato er det rundt 200 hus som ikke trenger tiltak. De informerer vi nå. Vi anslår fortsatt at det tallet vil passere 300. Dermed er det om lag 1000 hus som vil få tiltak i den gule støysonen, sier Pedersen.

- Det er en ren faglig vurdering som gjør om man får tilbud om støytiltak. Dersom noen måtte ha spørsmål i forhold til det, eller spørsmål om brev de får i posten, er det bare å stikke innom kontoret vårt her i Meieriveien 5, eller ringe, fortsetter eiendomssjefen.

Befaringer

Forsvarsbygg har befart omkring 900 hus så langt. Dermed gjenstår rundt 400 av de totalt 1300 boligene i den gule støysonen.

- Det er mange igjen som vi ikke har banket på døren til enda. Vi er i rute til å bli ferdige med arbeidet innen utgangen av 2019, slik reguleringsbestemmelsen, forteller Pedersen.

Hovedbyggeleder John Anders Einarsen sier arbeidet med å gjennomføre støytiltak også går raskt.

I fire entreprisekontrakter er arbeidet med støytiltak på totalt 172 boliger igangsatt.

- Cirka 40 av disse prosjektene er ikke satt i gang helt enda, men det er helt i rute med at den fjerde entreprisekontrakten skal være helt ferdig i overgangen august/september, sier Einarsen.

- Rundt 75 av boligene er helt ferdige og overlevert tilbake til eier. Tallet vil øke mot 100 rundt månedsskiftet, forteller han.

Viktige oppstartsmøter

Den femte entreprisekontrakten for støytiltak er nesten like stor som de fire foregående tilsammen, og teller cirka 160 boliger. Anbudsfristen er utløpt, og kontrakt om prosjektet skal etter planen inngås rundt starten av februar.

- Oppstarten for den entreprisen blir rundt påske etter at materialer og utstyr er bestilt og kommet på plass, forklarer Einarsen.

- Vi har oppstartsmøter med alle for å gå gjennom prosjektet på hver bolig for å avklare forventinger og gi informasjon. Det er gull verdt med tidlig kontakt og god informasjon. Det har vi mye igjen for, sier hovedbyggelederen.

LES OGSÅ: Nytt kontor på plass midt i sentrum

Venter avklaringer

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) skal avgjøre Forsvarsbyggs innsigelse om to punkter i Ørland kommunes reguleringsplan. Ørland kommune har tidligere signalisert at de vil ta prosessen der de mener at fritidsboliger har krav på støytiltak, noe Forsvarsbygg er uenige i, helt til topps om det blir nødvendig.

- Vi er avventende på KMDs beslutning i innsigelsessaken. Det har stor betydning for verneproblematikken og andre forhold. Det er en viktig avgjørelse, sier Pedersen.

Forsvarsbygg har innløst halvparten av de 176 boligene i den røde støysonen. Innløste boliger vil enten  flyttes eller rives. Annen bruk kan også være aktuelt. Forsvarsbygg ønsker ikke at det skal blir stående tomme boliger igjen som gradvis forfaller etter at innløsning er gjennomført.

- Kommunen har forkjøpsrett når vi selger eller avhender eiendommer. Vi er i dialog med kommunen på hvordan vi skal håndtere arbeidet med boliger og spesielt våningshus på gårdsbruk  etter innløsning , sier Pedersen.

- Vi ønsker alt riktig,  rydde opp etter oss og bli ordentlige ferdige her, det er en viktig del av vårt arbeide med eiendom utenfor flystasjonen, sier Carl Oscar Pedersen.