Brua over Strømmen i Rissa på 1920-tallet - noen år etter at Edvard Munch var der.

Det har i mange år vært knyttet stor usikkerhet til hvor Edvard Munch malte sitt berømt Skrik i 1893. Opprinnelig har man ment at Munch laget denne kunstskatten etter en angstfylt naturopplevelse han fikk under en spasertur fra Ekeberg i Oslo. Flere kunsthistorikere har imidlertid trukket dette i tvil.

Rissa 1891

I nylige oppdagede personlige notater av Munch selv, bekreftes det at han startet arbeidet med bildet allerede under et besøk hos en gammel skolekamerat i Rissa i 1891.

– Det var under en tidlig morgentur over Strømmenbrua at ideen til Skrik ble til. Et flammende nordlys spilte opp på himmelen, da Munch i det dunkle morgenlyset møtte en overstadig beruset og syngende rissværing på vei hjem fra fest. Møtet gjorde et uslettelig inntrykk på den langt mer urbane kunstneren, forteller kunstforsker Sturla Rasch.

Rasch har sammen med to franske kolleger gått nøye gjennom notatene som nå er kommet for en dag.

Søker nummer 1

Edvard Munch lagde en rekke skisser med tanke på Skrik i løpet av de to ukene han var i Rissa. Senere sluttførte han bildet i de fire kjente originalversjonene.

Det vil si, nå et jakten på en hittil ukjent femte originalversjon også i gang. Dette er den egentlige utgave nummer èn. Dette har fram til nå vært et ukjent bilde som Munch ferdigstilte mens han var i Rissa og ga sin gamle klassekompis som takk for kost og losji. Gavemottakeren syntes imidlertid lite om bildet og ga det senere bort til et loppemarked.

– Et uvurderlig verk

– Edvard Munchs nummer èn-versjon av Skrik befinner seg sannsynligvis bortgjemt på et loft eller i en kjeller i Rissa. Vi håper i alle fall det. Man vet at bildet ble solgt under et loppemarked på Leira i 1898, men kjøperen er ukjent, forteller Sturla Rasch.

– Hvordan skal dere klare å spore opp dette maleriet over hundre år etter?

– Vi vil oppfordre alle til å lete godt i husene sine for å se om de kan ha bildet liggende. En dør til dør-aksjon blir nå vurdert.

– Hva kan verdien på Skrik nummer 1 være?

– Dette er et uvurderlig verk, her snakker vi om flere hundretalls millioner kroner. Den som er eieren av dette i dag vil bli rikelig belønnet, lover Sturla Rasch, som har et samlet styre ved Munchmuseet i ryggen.

Berømt tyveri

– Fosna-Folket vil også bidra til at det første Skrik blir funnet, og vil derfor gi finneren et års gratis abonnement på lokalavisa og tre Flax-lodd, sier redaktør Skjalg Ledang.

To av de fire til nå kjente originalversjonene av Skrik tilhører Munchmuseet, ett Nasjonalgalleriet, og det siste er i privat eie hos Petter Olsen. Det var Nasjonalgalleriets versjon som ble stjålet 12. februar 1994, samtidig med åpningsseremonien under Lillehammer-OL.

Her er Skrik arrangert på Strømmen-brua anno 2012. Foto: Knut Inge Blix Furuseth