Departementets folk fikk et grundig innblikk i hvordan oppdrettsnæringen fungerer. 20. til 24. oktober tømte Nærings- og fiskeridepartementet kontorene for å besøke bedrifter og ansatte rundt om i hele Norge. Det var i den anledning besøkte en delegasjon deler av Marine Harvest sin virksomhet i Midt-Norge.

Hele produksjonssyklusen

Departementet fikk sette hele produksjonssyklusen fra settefisk til slakteri, samt besøkt selskapets nye fôrfabrikk og rensefisk-produksjon.

Først besøkte de selskapets ferskvannsanlegg i Slørdal, sammen med ordføreren i Snillfjord, Anders Johan Krokstad. Deretter bar det innom industriområdet på Jøstenøya og slakteriet på Ulvan, før middag og overnatting på Hovde gård.

Valsneset og Stadsbygd

På besøkets andre dag var de innom Marine Harvest sin nyåpnede fôrfabrikk på Valsneset i Bjugn, før de gjestet matfiskanlegget på Persflua. Dette har selskapets største merder og verdens største fôrflåte. Besøket ble rundet av med en tur til Marine Harvest sitt anlegg for oppdrett av rensefisk på Stadsbygd i Rissa.

«Vi hadde to veldig fine dager sammen med Marine Harvest og lærte masse. Spesiell takk til Olaf, som fulgte oss hele veien, det satte vi stor pris på, sier departementet i et takkebrev til Marine Harvest.»

Og:

«Vi fikk oppleve mye og fikk innblikk i både muligheter og utfordringer i en viktig næring. Deltagerne fra departementet fikk nyttig kunnskap som vi vil ta med oss i vårt arbeid med å utforme en næringspolitikk som legger til rette for størst mulig verdiskapning i norsk økonomi innenfor bærekraftige rammer», heter det videre.

Kompetente oppdrettsmiljø

Marine Harvest Region Midt strekker seg fra Averøy i sør til Fosnes i nord. Regionen har virksomhet ved 23 lokaliteter i 12 kommuner og fabrikkanlegget ligger på Ulvan i Hitra kommune. Regionen har et av landets eldste og mest kompetente oppdrettsmiljø, med røtter tilbake til det første konsesjonsnummeret som ble tildelt i Trøndelag. Regionen produserer hvert år rundt 300 millioner middagsporsjoner.

Fra høyre: Kjersti Pauline Vartdal og Silje Stadheim Stokke. Foto: Privat
Fra høyre: Olaf Reppe og Christopher Grøvdal Rønbeck Foto: Privat