Det er ikke til å undres over at finnenes vakre hovedstad opptrer som kulisser i mer enn én film der handlingen skal være lagt til Russland. Klassikeren «Doktor Zhivago» fra 1965, basert på Boris Pasternaks roman og  «Mordene i Gorky Park» fra 1983 er delvis filmet her. Årsaken ligger i russernes innflytelse etter at de tok over Finland fra svenskene i 1809. Den russiske tsar Alexander I ville bygge opp en by etter russisk mønster. Mannen som fikk ansvaret for den nye byplanen var tyskfødte Carl Ludvig Engel.

St. Petersburgs fetter

–Helsinki er som St. Petersburgs lille fetter, skrev den begeistrede forfatter, avisskribent og historiker Zachris Topelius en gang på 1830-tallet. I 1812 ble Helsinki formelt sett hovedstad.

Om ikke like gylden og prangende som den daværende russiske hovedstad, så kan en likevel skjønne hvor Topelius tok det fra.

Nærheten til fetteren var sjølve årsaken til dette. Hovedstaden i det som skulle bli et russisk storfyrstedømme var opprinnelig Åbo. Helsingfors ble opprettet som handelsby av svenskekongen Gustav Wasa i 1550. Tanken var at den skulle ta over noe av posisjonen til Hansastaden Tallin. Vår guide sier de lærde strides om hvor lenge svenskene var herrer i landet. Noen sier 650, andre sier 700 år.

Spionsenter

På min første reise i Helsinki i 2009 var jeg sammen med en forsvars- og historieinteressert kar. Han gjorde meg oppmerksom på det faktum at byen under den kalde krigen var svært omsvermet av de ulike lands etterretningstjenester. Vi bor på Original Sokos Hotel Presidentti, og det var her vår forhenværende landsmann  Arne Treholt skal ha bodd mens han vitjet byen for å treffe spionen Gunvor Galtung Håvik sin  føringsoffiser, Genadij Titov.

En må kunne gå ut i fra at flere tjenester drev med aktiv overvåkning. Både amerikanere, briter, sovjetere og andre makter var aktive i byen. Bildet av Treholt og Titov tatt i en av byens parker med et kamera bygd inn i en barnevogn, gikk verden rundt etter at Treholt ble anholdt på Fornebu flyplass 20. Januar 1984.

Parkene og folkelivet

Parken der spionen ble fotografert, er en av mange grønne lunger i hovedstaden. Ifølge vår guide er om lag tretti prosent av arealet tilegnet dette formålet. I disse åpne uterommene er det lagt opp til at barn skal kunne utfolde seg.

Vårt besøk sammenfaller med Helsinkis bursdag 12. juni, og da er det ikke bare barna som utfolder seg i byen. I gater, på torg og i parkene er det et yrende folkeliv. Ikke minst yrer det av turister i byen. Mange av dem ankommer byen via en av de fem havnene til byen. I likhet med den første hovedstaden vi besøkte, er Helsinki bygd på øyer, holmer og skjær.

–Vi har over 100 kilometer strandlinje, forteller guiden vår.

Industrien og skjærgården

Finnene er også kjent for verftsindustrien sin, og her har det vært bygd flere cruiseskip. I den senere tida har de levert flere isbrytere. Som en kontrast til de kommersielle havnene ligger det en drøss småbåthavner her. Her går det guidede turer, og flere i vårt reisefølge hev seg med på en slik båttur. Ifølge Petter Dueskar en av de flotteste båtturene han hadde vært på.

Den autonome, svensktalende provinsen Åland er ei øy i denne store skjærgården. Da russerne tok over, reiv de ei festning på Åland. Teglsteinen fra denne festninga ble brukt til å bygge Alexanderteateret. Det er oppkalt etter tsar Alexander I. Alexander II var finskvennlig, og sies å ha vært en populær tsar.

Den nye byplanen til Engel ble det beholdt en del av det gamle. Blant annet finnes ennå Kyrkoparken. Her ble mange av de som døde av pesten i 1710 gravlagt. Denne pesten skal ha utryddet rundt en tredel av alle innbyggerne i byen.

Nye navn

Etter frigjøringa fra russerne i 1917, ble mange av gatene i byen omdøpt. De to tsarene Alexander hadde sørget for å kalle opp gater etter seg sjøl og sin familie. Nå var det finnenes egen tur. Den lengste gata i byen er 5,5 kilometer lang, og oppkalt etter general og seinere president Carl Gustav Mannerheim. Denne imponerende statsmannen og militære lederen, som sto i mot sjølveste Stalin, var utdannet i Russland.

Carl Ludvig Runeberg, forfatteren av teksten til Finlands nasjonalhymne, har også fått en gate oppkalt etter seg.

–Det har vært en diskusjon om vi ikke heller skulle fått «Finlandia» av Jean Sibelius som nasjonalhymne, forteller guiden. I fjor feiret nasjonen 150 siden hans fødsel. Ved sjøen er det avduket et omstridt monument over komponisten.

Tobeinte plageånder

Monumentet skal forestille orgelpiper, og strømmer turister til for å filme og fotografere. Måkene kommer i store flokker for å enten bli fôret, eller de rett og slett stjeler mat fra intetanende turister. En blir slått av at også noen fjærkledde tobeinte også blir frekkere når de flytter inn til byene.

I aften ble noen av oss oppsøkt av en kar, antakeligvis ikke finsk, mens vi satt på en uterestaurant. Først sto han utenfor sperra, deretter kom han inn. Han ville ikke akseptere at ingen av oss ikke ville vurdere å kjøpe en nattkikkert og et pent utseende sveitsisk ur han ville selge oss.

–Hvis det der var ekte, var det sikkert ikke tilkommet ham på ærlig vis, sier min reisekompanjong ved bordet.

Gatelivet i staden

Under mitt første besøk besøkte jeg Salutorget ved Södra hamnen. Nå er vi tre måneder seinere ute på kalenderen og Salutorget yrer liv. Her kan du ifølge våre reiseledere kjøpe det meste. Det bugner rettelig av sjømat. Men hust å ta ut Euro i cash, da mange boder ikke tar kort. Borte i den gamle kjøtthallen har de imidlertid flere spisesteder der plastkort er gangbart.

Ved havna her ligger også presidentens slott. Fra torget ser en mot høgda der Uspeskin-Katedralen ligger. Denne er ortodoks. Opprinnelig var den russisk ortodoks, men nå ligger den under patriarken i Konstantinopel. Her er også et stort pariserhjul.

Universitet i Helsinki har sin opprinnelse i Åbo i 1640. Da hovedstaden ble flyttet herfra, flyttet universitetet etter.

Klassisk dannelse

Skulpturen Havis Amanda finner vi noen steinkast fra Salutorget og den ble avduket i 1908, til stor oppstandelse.

–De syntes hun var alt for lettkledd, og alt for bred over baken, forklarer vår guide, tydelig fornøyet over denne holdningen. Hun som sto modell for den var fransk. En vakker kvinne, og slettes ikke umoralsk, vil vi si i dag.

Natt til 1. mai pleier studentene under stor ståhei å bekle metalldamen i studenterlue.

Finland kalles «De tusen sjöars land», men en kan likegodt kalle det «De tusen öars land». Skjærgården med Åland teller 40 000 og bare hovedstaden ligger på 330 av dem. Vil du rekke over mest mulig uten å anstrenge deg, kan du ta en av de gamle sporvognene med servering, eller du kan ferdes i en av sykkeldrosjene. Byen har også fått sine stadssykler som kan leies for en rimelig penge. På noen få år har sentrum blitt svært sykkelvennlig, og på noen timer kan du få med kunst, arkitektur og historie som spenner seg fra Egels imperiestil til Alvar Altos bygg og den rimelig nybygde statsoperaen.