Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommune blir til Trøndelag fylkeskommune ved nyttår. Det betyr at de politiske partiene i sør og nord også må slå seg sammen. I den sammenhengen må også lederposisjoner og forskjellige verv fordeles.

Støy

Torhild Aarbergsbotten, som sto på førsteplass for Høyre i Sør-Trøndelag ved valget i 2015, var innstilt som nestleder i Høyres nye fylkesgruppe i Trøndelag. På møtet onsdag kveld fremmet Siri Holm Lønseth forslag om å heller gå for Henrik Kierulf som nestleder. I avstemningen ble Kierulf valgt som nestleder. Han fikk 12 av 18 stemmer. Dermed måtte Aarbergsbotten ta til takke med tredjeplassen. Hendelsen har i etterkant skapt en del støy. Torhild Aarbergsbotten sa dagen derpå til Fosna-Folket at hun var i sjokk over å bli vraket. Tidligere Trondheim-ordfører Marvin Wiseth kom så med en tordentale mot partiledelsen i dagens utgave av Adresseavisen.

- Det er begjæret etter makt og posisjoner som styrer, lød tittelen.

Avviser posisjonfokus

Kierulf avviser bestemt at det har vært en maktkamp.

- Det som skjedde i møtet var at jeg ble foreslått som kandidat til 2. plassen. Det forelå da to kandidater til den plassen. Så gikk det til votering om konstitueringen av Høyres nye fylkestingsgruppe. Jeg fikk 12 av 18 stemmer.

- Hvorfor er nestlederposisjonen viktig for deg?

- Jeg er ikke så opptatt av posisjoner og egen posisjon. Jeg har alltid vært tydelig på at jeg stiller meg disponibel for partiet i de rollene partiet ønsker å ha meg i. Det er min ambisjon og mitt ønske. Det gjør jeg nå, og det har jeg gjort tidligere. Jeg er opptatt av å gjøre en god jobb for Høyre og Trøndelag.

- Torhild Aarbergsbotten var Høyres toppkandidat i Sør-Trøndelag ved fylkestingsvalget i 2015. Nå var hun innstilt som nestleder i den nye fylkestingsgruppa. Ville ikke det da vært naturlig at Aarbergsbotten ble nestleder?

- Det som er saken, er at to grupper skal bli én. Det innebærer nye roller for flere av oss. Når vi konstituerer en ny gruppe, er det gruppa som setter sammen det laget. Det var det som skjedde nå.

- Har du forståelse for Torhilds skuffelse?

- Jeg har forståelse for at det oppstår skuffelse når man ikke får det som man vil eller ønsker det. Men her har det ikke foregått noe spill i forkant. Det er et resultat av en beslutning som Høyres fylkestingsgruppe har tatt, svarer Kierulf.

Valgkamp

Høyre-toppen sier at han gikk til onsdagens møte med valgkomiteens innstilling som grunnlag.

- Men ble du overrasket da du ble foreslått som nestleder i møtet?

- Nei som sagt tar jeg de rollene som partiet ønsker meg inn i. Det har jeg alltid gjort, svarer Kierulf.

- Hvordan tror du samarbeidsklimaet i Høyre-gruppa blir etter dette?

- Jeg håper og tror det blir veldig bra. Snart begynner en lang valgkamp mot fylkestingsvalget i 2019. Høyres gruppe skal samarbeide godt for å finne de beste løsningene for Trøndelag.

Henrik Kierulf (t.v.) avviser at det var en maktkamp om posisjonene i Høyre-gruppa. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.