Den siste tida har situasjonen imidlertid snudd og det meldes om stadig flere laks på land.

– Det har gått opp 500 fisk siden torsdag morgen. Av disse er det én laks på tre sjøørret, men nå har det tatt seg skikkelig opp den siste tida, sier Gylstrøm til Fosna-Folket mandag morgen.

Mellomlaks

- Det er bra vannføring i elva, men det har ikke vært noe særlig varme enda. Det er ikke noe fart i fisken når det er så kaldt, sier Gylstrøm.

Mange av de som fisker her foretrekker å bruke flue, og de fleste fiskene som er tatt i elvene så langt er mellomlaks som har en vekt på tre til sju kilo, informerer Gunnar.

25. mai ble laksetrappa åpnet, og fisketeller ble montert i Støvelfossen. Natt til 1.juni åpnet også Nordalselva for laksefiske, og ei lita uke senere var det allerede rapportert om fangst av laks på over sju kilo i begge lakseelvene.

- Det er tatt over 20 stykker i Stordalselva, og 10 i Nordalselva så langt. Det er som i fjor også en god del en god mer sjøørret enn laks. Men den er jo minst like god på smak, sier Gylstrøm.

Laks på skjerm

På skjermen inne i bua ved Støvelfossen kan alle som har lyst til det følge med og se på “live-overføring” ved hjelp av kamera som er montert ved fisketelleren i Støvelfossen.

-Her kan vi se følge med og se fisken gå rundt telleren, sier Gunnar og peker på skjermen.

Når Fosna-Folket besøker fiskebua ved Støvelfossen 10. juni er det ingen laks å se på skjermen, men like nedenfor hopper det laks tre ganger på kort tid. Det blåser og regner kraftig, ingen fiskere er å se.

De fleste fiskerne er som regel her fra grytidlig om morgenen eller litt senere på ettermiddagen, forteller Gunnar.

Inne i bua har fagrådet hengt opp en boks og en lapp med kort tekst der de oppfordrer fiskerne til å ta skjellprøver av fangsten. Skjellprøve tas helst bak på fisken, men det er dessverre ikke mange som tar seg tid til dette, informerer Gunnar.

- Vi skulle ønske at flere tok prøver av fisken slik at vi kan kontrollere hvor gamle fiskene er og når de går opp i elva, forklarer han.

Gunnar synes det er artig at folk kan komme og følge med på fisken på overvåkningsskjermen i bua.

-Noen går jo sakte gjennom mens andre går fortere. I fjor gikk det 15 sjøørret forbi på noen minutter, da var det tre ganger så mye sjøørret som laks her i elva, sier Gunnar.

Fin størrelse

Også sjøørreten kommer opp i grei størrelse, opplyser Gylstrøm.

-I år er det tatt to sjøørret på tre kilo nedi elva her. De ivrigste fiskerne er ute uavhengig av været. Det er jo en fordel at det regner litt, i fjor var elva omtrent tørr på denne tida. Nå må det bare litt varme til så smålaksen kan komme, sier han.

Selv er ikke Gylstrøm så ivrig på å fiske i elva, men det hender han fisker litt i vatnet.

Både Nordalselva og Stordalselva går for å være smålakselver, men det er ikke samme laksestamme som går i de to elvene, forklarer Gunnar.

-De som virkelig kan dette ser lett forskjellen, det er to forskjellige stammer som går i elvene, sier Gunnar.

Ifølge Gunnar er det ikke vært mye laks med lus så langt i sesongen.

-Når laksen svømmer forbi på skjermen kan vi se om den har lus eller ikke. Vi har ikke registrert  noe særlig med lus.

Ifølge Gylstrøm er det heller ikke registrert mye oppdrettslaks.

- Det finnes nesten ikke oppdrettslaks her, så der har vi vært heldige, forklarer Gylstrøm.

50 laks på tre timer

Helt fritt for oppdrettslaks er det derimot ikke. Normalt sett registreres det noen få oppdrettslaks årlig i elva. forklarer Gunnar.

-Faren med oppdrettslaks i elva er at den kan ødelegge gyteområdene for villaksen, opplyser lederen for fagrådet i lakseelvene.

Fagrådet opplyser om en oppsving i antall laks de siste dagene.

Da fisketelleren ble sjekket fredag 19. juni, viste det seg at 50 laks hadde passert  fossen på tre timer, så selv om det har vært en litt treg start på sesongen er det nå grunn til å tro at fisket tar seg opp etter en litt varmere periode.

Les mer om årets laksesesong:Ronja (12) bitt av laksebasillen– Mye stor laks i elvene– Laksen har kommet og det er gode fiskeforhold