Det er i dag stort fokus på valg av energikilder ved oppvarming av boliger. Faktorer som skiftende strømpriser, mangel på elektrisk kraft og diskusjoner rundt forurensning ved bruk av enkelte energikilder, har ført til en økt etterspørsel etter alternative boligvarmeløsninger. Andelen som velger utelukkende elektriske panelovner til oppvarming er synkende, mens stadig flere investerer i fleksible løsninger.

Satsbåren varme

Fosen-entreprenørene Rædergård, Stjern og Bakøy, lanserer nå en nysatsing innen varmeteknologi parallelt med at de presenterer en ny prototype hus. Hustypen baserer seg på en nyskapende varmekilde, nemlig sats.

-Vi kaller systemet vi har utviklet for satsbåren varme. Dette er helt nyskapende og utviklingen har skjedd i nær samarbeid mellom bedriftene, entreprenørforeningen for Bygg og anlegg (EBA Trøndelag) og forskningsmiljøene i Trondheim, sier daglig leder i Rædergård Entreprenør AS, Trond Rædergård.

Lange tradisjoner

Ideen bak hus med satsbåren varme er tatt med utgangspunkt i teknologen bak vannbåren varme, samt at en tar i bruk lokale kunnskaper og tradisjoner.

- Fosen-samfunnet har lange tradisjoner innen lokal bryggerikunst, men disse tradisjonene har urettferdig fått et negativt stempel. Tanken bak satsbåren varme var å ta et utskjelt produkt, og bruke det positivt på en ny måte sier daglig leder i Stjern Entreprenør AS, Helge Stjern.

- Disse tre entreprenørene har gjort et spennende stykke nybrottsarbeid på energiområdet, sier Ingvill Kvernmo, direktør i EBA Trøndelag og Håndverkerforeningen.

- Produktet kommer til å vekke nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, sier hun.

Et hyggelig biprodukt

Vannbåren varme velges i dag i 45 prosent av nye eneboliger i Norge. Det ifølge entreprenørene sannsynlig at satsbåren varme snart vil ta over på Fosen. De mener fordelene med satsbåren varme kontra vannbåren varme er flere. De peker på at mens vannet må varmes opp for å avgi varme i boligen, så utvikler satsen varme i den kjemiske prosessen. I tillegg mener entreprenørene at biproduktet i satsbåren varme i seg selv har en verdi, og det er mulig å tenke seg radiatorsystemer med tappekraner.

-Vi har hatt mange hyggelige kvelder mens vi har utviklet denne metoden, og vi er overbevist om at de som velger denne varmeteknologien også vil ha glede av denne oppvarmingskilden, sier Petter Bakøy, i Petter Bakøy AS.

Konkurransefortrinn i kampflybaseutbyggingen

Denne revolusjonerende varmeteknologien kommer til å være et stort fortrinn i forhold til alt som skal skje i forbindelse med kampflybaseutbyggingen, tror de tre erfarne entreprenørene.  -Aldri før har for eksempel Forsvarsbygg kunnet tilby sine ansatte å bo på en kaserne som er varmet opp med sats, sier entreprenørene Helge Stjern, Petter Bakøy og Trond Rædergård.

Søker konsesjon

Rædergård, Stjern og Bakøy sier at de i forbindelse med patentutviklingen har vært i dialog med myndighetene om å få lage konsesjon om å selge biproduktet ved oppvarmingen. Blant annet skal flere lokale politikere være positiv til å jobbe for konsesjon for lokalt brennevin. Men foreløpig har Fosen entreprenørene kun en dispensasjon for selve forskningsprosjektet.  Selskapet trenger frivillige testpersoner som kan delta i et testpanel knyttet til denne satsingen, og alle interessenter bes ta kontakt direkte på mailadresse til marlow.aasan@norgeshus.no. Det er førstemann til mølla som gjelder.

Slik virker systemet

Satsbåren varme er sats som varmes opp og sirkulerer i boligen, enten i rør i gulvet (gulvvarme) eller gjennom radiatorer. Satsen blandes i en satssentral. Innsatsfaktorene er gjær, vann og sukker.

Med satsbåren varme har man mulighet til å regulere varmen med mengden satsproduksjon, og innsatsfaktorene er rimelige. Det gjør at systemet er svært økonomisk. Varme kan også reguleres vad at sats tappes fra kranene.

Skåner miljøet

Med satsbåren gulvvarme får du en meget behagelig varmeløsning. Gulv som varmes opp med sats har lav overflatetemperatur, noe som gjør at plagene i forbindelse med brent støv som virvles opp, som fra elektriske panelovner, nærmest er eliminert. Du kan også kombinere satsbåren gulvvarme med radiatorer på for eksempel soverom. -Satsbåren varme er langt mer skånsomt mot miljøet enn ensidig elektrisk oppvarming, mener entreprenørene.

Petter Bakøy har stor tro på at prosjektet vil falle i smak hos boligkjøperne.
- Vi ser positivt på prosjektet, og gleder oss til å komme i gang, sier daglig leder Helge Stjern.
Daglig leder Trond Rædergård brenner for det unike prosjektet.