- Det er dessverre antakelig skjell fra Snadder og Snaskum som er involvert i saken. Forrige ukes prøveresultater var gode og vi fikk høstetillatelse fra Mattilsynet. Vi sender prøver på mandag og får svar på torsdag. Høstingstillatelsen gis på bakgrunn av prøvene uka før, sier Magne Hoem til Fosna-Folket fredag ettermiddag.

Aldri opplevd før

Seksjonssjef Jorun Aasgaard Grini i Mattilsynet sier til Dagbladet art hun ikke huske sist at gjester på flere restauranter er blitt matforgiftet i et så stort omfang.

- Det er snakk om totalt ni gjester på to ulike spisesteder i Son. Hendelsene inntraff mandag og tirsdag denne uka. Prøvene viser for høye DSP-verdier på blåskjellene som ble servert på restaurantene, noe som har ført til oppkast og diaré, sier hun til avisa.

Mange tester

I følge Mattilsynet tilhører det sjeldenhetene at kommersielt lagede skjell inneholder for mye giftstoffer. Skjell testes ukentlig. De skjellene det dreier seg om er fra Verrasundet i Rissa.

- Toksinverdiene har steget fort. Vi har sett på algesituasjonen fra vannprøver under mikroskop, men med det testregimet som foreligger har denne hendelsen skjedd mellom prøvetidspunkt. Det tar tre til fire dager å få resultat og det er umulig å få bedre hyppighet enn 1 analyse per uke, sier Hoem.

-  Dette er veldig kjedelig, men det er sånn det er i denne bransjen. Man kan ikke unngå alle uhell. Vi har et omfattende testregime med ukentlige prøver. Det beste hadde selvfølgelig vært at man kunne teste skjellene idet man begynner å høste, men sånn er ikke verden, sier Hoem.

Verst tenkelige

Hoem sier det selvfølgelig er det verst tenkelige for bedriften at noen er blitt matforgiftet med skjell som sannsynligvis kommer fra deres anlegg.

- Dette er selvfølgelig det verst tenkelige som kunne skje for oss. Heldigvis dreier det seg ikke om de farlige PSP-toksinene som kan være livstruende. Det er mer enn ille at det er DSP-toksiner som fører til diarelignende symptomer, sier Magne Hoem i Snadder og Snaskum.