Nå er han blant de nominerte til årets hovedpris i kultur.

- Jeg er ikke så glad i blest og oppstyr. Men det er jo flott å bli nominert, sier Eilert.

- Reinhekla kupp

I fjor ga han seg som redaktør for historielagets årbok etter 50 år ved roret. Den frivillige jobben har han utført sammen med hemnværingen Kolbjørn Aune.

- Vi var motivert for å slutte, rett og slett, sier Eilert spøkefullt.

- Men det var på tide å slippe yngre krefter til, legger han til og peker på at både han og Kolbjørn begynte i vervene sine som unge studenter i 1964.

Da de fikk vite at årsskriftet på Fosen var lagt ned, bestemte de to seg for å forsøke å få laget på fote igjen. Eilert og Kolbjørn ble henholdsvis leder og sekretær for gjenopprettede Fosen historielag.

- Deretter var veien kort til å utnevne oss selv til redaktører. Det var et reinhekla kupp, og siden har vi klora oss fast, ler han.

Kvalitetsbok

Årboka har holdt høy kvalitet gjennom 50 år, og vært en sentral kilde til kunnskap om fjern og nær fortid på Fosen.

- Det har vært veldig interessant å se hva forfedrene våre har etterlatt seg av skrifter, dokumenter og gjenstander. Mest spennende er det å få vite hva de gjorde, hvordan de hadde det og hvilke vilkår de levde på, sier Eilert.

Eilert er opptatt av å gjøre historien tilgjengelig for alle.

- Vi har funnet mye godt stoff fra Fosen, fra de tidligste tider til det nære. Vi har forsøkt etter beste evne å gjøre det lesbart for alle, sier han.

Han tilskriver interessen for historie til sine to bestemødre som hadde store fortellerevner. Som ung historiestudent oppsøkte han statsarkivet i Trondheim, hvor han lette i dokumenter og bøker for å finne fram til andre gamle slektninger. Her oppbevares det i dag cirka 25 000 hyllemeter med arkiv.

40 år i statsarkivet

- Jeg husker fortsatt den gamle lukta av bøkene jeg fant den gangen, forteller han.

Eilert fant ut at han hadde slektninger både fra Sverige, Gudbrandsdalen og Skaun.

- Det var ganske alminnelige folk, og jeg avdekket ikke de store sensasjonene. Men det er jo litt fascinerende likevel.

I lokalene deres fant imidlertid den unge Eilert en meget forlokkende stillingsannonse som arkivar hos nettopp statsarkivet. Statsarkivet tar vare på og tilgjengeliggjør materiale fra lokal og regional statsforvaltning. Jobben var hans i over 40 år, før Eilert gikk av med pensjon.

Populær forskning

Her hjalp han titt og ofte folk fra regionen, inkludert fosninger, som ønsket å lete opp slekt og forfedre.

- Slektsforskning er blitt voldsomt populært, spesielt nå som man kan lete i digitale arkiv. Mange vil vite hvor en kommer fra. De fleste har et enormt spekter av forfedre, og man kan oppdage ukjente sider av seg selv, sier Eilert.

Erfaringene fra statsarkivet kom svært godt til nytte da han samlet inn stoff til årboka.

- Du har et stort arsenal med informasjon, rettsdokument, journaler og skjebner. Her kan du lære mye om samtida disse enkelthendelsene utspilte seg i, mener han.

Skriver bygdebok

I tillegg til redaktørvervet i historielaget spilte Eilert en sentral rolle i å etablere Fosen bildearkiv i Bjugn på 1970-tallet. Han forfattet også deler av boka Fosens historie, som ble utgitt i 2005.

I bind to, som nå er i emning, bidrar han med sin inngående kunnskap.

Gjennom 50 år med dypdykk i Fosen-historien er Eilert ikke gått lei. I disse dager skriver han om Stjørna, hjembygda si.

- Det går tregt. Jeg holder på med så mye annet på siden, sier den engasjerte 74-åringen.

Fosna-Folket presenterer vinnerne i uke 25!