Rissa kommune eier bygningsmassen som er leid ut til St. Olavs Hospital i prosjektperioden og har investert betydelige midler i ombyggingen fra gammelt militærfort til en moderne rehabiliteringsstitusjon. Kommunen har derfor vært tett på helsefortet i hele prosjektperioden og har nå engasjert seg for at arbeidet som er gjort på Hysnes ikke skal begraves for ettertiden, men heller gjenoppstå.

- Jobber langs flere spor

- Vi jobber langs flere spor, og en av de viktigste mulighetene vil være ordinære anbud på rehabiliteringstjenester. Vi er klare over at Helse Midt vil legge ut nye anbud med oppstart i 2018. Vi bør være godt posisjonert for å delta i denne runden og har gode muligheter til å vinne , sier Geir Are Nyeng, Rissa kommunes prosjektleder.

Samtidig som kommunen jobber aktivt mot kommende anbudskonkurranser på rehabiliteringsområdet utvikles det nå et nytt tilbud på Hysnes, spesielt rettet mot ungdom.

- Hysnes Ung er et veldig spennende prosjekt under utvikling som er knyttet til det såkalte utenforskapet, sier Nyeng.

Han viser til SINTEFs rapport som peker på at et døgnbasert lærings-og mestringssenter for unge i regi av NAV i samarbeid med alle kommuner kan gi stordriftsfordeler og effekter som reduserer ressursbehovet ved de lokale NAV-kontorene. Rapporten understreker at suksesskriteriet er at tiltaket fører til at flere unge som i utgangspunktet vurderes å stå langt fra arbeidslivet, blir formidlingsklare eller motivert for skole og utdanning.

- Bør være høyst realistisk

- At man fullfører videregående er ikke en garanti for at man kommer seg ut i arbeidslivet. Det er forsket mye på hvorfor mange unge faller utenfor arbeidslivet, men lite på hva det er som faktisk kan få dem tilbake eller inn i arbeidslivet, forklarer Nyeng.

Unge som faller utenfor arbeidslivet er en gruppe det er vanskelig å ikke engasjere seg i, forteller han.

- En 20- åring eller en 25-åring som blir varig ufør gir samfunnet store kostnader, i tillegg til at vi går glipp av ressursene disse kan tilføre samfunnet. Samtidig har dette åpenbart store konsekvenser for enkeltmenneskene det gjelder, sier Nyeng.

- Hvor sannsynlig er det at dette prosjektet vil kunne realiseres?

- Vi ser nå på mulighetene for videre utvikling og tenker at det bør være høyst realistisk. Så vidt oss bekjent finnes det fra før ikke denne type tverrfaglige døgntilbud for ungdom som Hysnes helsefort vil kunne tilby, sier Nyeng.

- Hysnes Helsefort vil gjenoppstå, men i ny form

Rissa kommune aksepterer Helse- og omsorgsdepartementets beslutning om å avslutte prosjektet på Hysnes, selv om kommunen mener det ville vært mer fornuftig å evaluere prosjektet etter at forskningsresultatene er klare. Kommunen jobber nå for å videreføre det unike kompetansemiljøet og forskningslaboratoriet som de mener er skapt på Hysnes.

- Når forskningsresultatene entydig viser at dette bidrar til å bringe sykemeldte tilbake i arbeid, må vi ta ansvar og bidra til at samfunnet kan dra nytte av dette. Vi har klokkertro på at forskerne 10. juni vil kunne vise at Hysnes Helsefort har bidratt til flere sykemeldte har kommet tilbake til arbeid. Å drive arbeidsrettet rehabilitering på denne måten er god samfunnsøkonomi, samtidig som det gir viktige arbeidsplasser for lokalsamfunnet i Hasselvika, sier Ove Vollan i en pressemelding.

I prosjektperioden (2010-2016) har Hysnes Helsefort vært finansiert gjennom øremerkede midler fra Statsbudsjettet og vært driftet som en del av St. Olavs Hospital.

- Alt har sin tid, kvaliteten på det som er skapt på Hysnes er så god at det tåler en konkurranse med andre institusjoner i markedet, sier ordføreren.

Omstillingsprosjekt

Rissa kommune har derfor etablert et omstillingsprosjekt som jobber for videre drift på Hysnes etter at dagens prosjekt er avviklet 17. juni. Prosjektet jobber langs flere spor for videre drift, blant annet gjennom deltakelse i ordinære anbudskonkurranser som ventes lagt ut i høsten 2016 og vinteren 2017.

«Hysnes Helsefort har blitt et etablert merkenavn som forbindes med kvalitet, sterkt fagkvalitet og forskning av gullstandard. Å videreføre merkenavnet er derfor helt naturlig for kommunen, selv om aktiviteten ikke lenger skjer i regi av Helse Midt-Norge RHF», skriver kommunen i pressemeldingen.

Rissa kommune har parallelt utredet andre muligheter for aktivitet som fengsel eller asylmottak, men vurderer fortsatt arbeidsrettet rehabilitering som det beste og mest realistiske alternativet for framtidig drift på Hysnes.

- Vi må forvente at bygningsmassen på Hysnes blir stående tom til høsten,men arbeidet så langt viser at vi har svært gode muligheter for å få etablert ny drift i 2017 eller 2018, sier kommunens prosjektleder Geir Are Nyeng.

- Kan ikke erstattes av tilsvarende tilbud

- Statsrådens lovnader om at Helse Midt har tilsvarende tilbud som kan erstatte Hysnes stemmer ikke. Dette og erfaringene fra det seksårige prosjektet viser uansett at det er et behov for tilbudet Hysnes Helsefort representerer, sier Nyeng som forventer at HHF har realistiske muligheter til å nå frem neste gang Helse Midt RHF legger sine rehabiliteringstjenester ut på anbud.

- Det skal godt gjøres å matche den kombinasjonen av kvalitet, fagmiljø og forskningsresultater vi har skapt på Hysnes. Noe av det unike her er muligheten til å forske på om tilbudet fungerer og for hvem. Det gir både muligheter for å korrigere aktiviteten underveis, samtidig som resten av landet kan dra nytte av resultatene. I tillegg har vi så godt som nye lokaler designet spesielt for behovet, noe dagens ansatte og deltakere bekrefter at fungerer utmerket til formålet, avslutter Nyeng.