Boka "Krigsår - Trøndelag og Jämtland 1940 - 45", av Arnt Tore Andersen fra Ørlandet og svenske Örjan Sedin, blir lansert på Ørland kultursenter, Brekstad, lørdag.

Forfatterne skal være til stede under lanseringen.

I de rundt 70 årene som har gått etter 2. verdenskrig, har det festet seg ulike oppfatninger - ikke nødvendigvis korrekte - av hva som egentlig skjedde, på egen side av grensen og på det som skjedde i nabolandet. Det kan synes som om de generelle oppfatningene er svært forskjellige, avhengig av hvilken side av riksgrensen du befinner deg på.

I samtale med jemter kan en få inntrykk av at det på den norske siden foregikk et fem år langt kontinuerlig blodbad. Forholdene i Sverige synes etter trønderes oppfatning å være at livet gikk sin vante gang - de satt der i sin trygghet og velstand, hadde glade dager og trakk på skuldrene når det ble snakk om krigen og de okkuperte nabolandene.

Denne boka er et forsøk på å nyansere oppfatningen av hva som skjedde i Trøndelag og Jämtland i disse årene, gjennom konkret informasjon om deler av krigens hendelser. Det er satt spesielt fokus på Ørland, der okkupasjonsmakten blant mye annet bygde Austrått Fort, et enormt kanonanlegg; og på Hotagen, i nåværende Krokoms kommun, der svenskene bygde en av sine hundrevis forsvarsfestninger som skulle stå i mot et forventet tysk angrep fra vest: Skansen Klintaberg.

Arnt Tore Andersen