Snart legges røret på for siste gang i telefonkiosken. Nå vil Telenor ha dine beste minner fra de røde kioskene.

Etter mobiltelefonens inntog har behovet for betalingstelefoner gradvis falt bort. I løpet av årets tre første kvartaler har Telenor tatt ned om lag 200.

– Bruken reduseres med 25-30 prosent hvert år. Om tre-fire år vil nesten ingen bruke telefonkisoker og andre betalingstelefoner, sier Tor Magne Stalleland, avtaleansvarlig for betalingstelefoner i Telenor.

Den røde kiosken er det sterkeste symbolet på betalingstelefoner, og Telenor ønsker nå å få inn gode historier som nordmenn knytter til den lille røde kiosken.

– Kioskene er et viktig kulturminne, og historiene som sendes inn skal tas vare på for ettertiden. Vinneren av konkurransen blir premiert, sier Dag Blakkisrud, ansvarlig for Telenor Kulturarv.

Designikonet ble tegnet av arkitekten Georg Fasting og så dagens lys i 1933. Fasting sendte inn sitt utkast i forbindelse med en konkurranse som ble utlyst av Telegrafvesenet, Telenors forløper.

Mange minner

Folk som har levd noen tiår har gjerne en del minner knyttet til kioskene.

– På 1960- og 70-tallet var det ofte kø utenfor telefonkiosken. Da kunne du høre hva det ble snakket om. Noen skulle ringe rundt til familien for å gi beskjed om et dødsfall eller fortelle at de var blitt pappa.

Andre igjen skulle rett og slett bare skravle litt med venninnen i Bergen.

– Når du gikk ut av kiosken kunne du få kondolanser eller gratulasjoner, alt etter hvilken informasjon køen hadde fått ta del i, sier Blakkisrud.

Mange husker kan kjærestesamtalene som var for flaue til å tas på husets fasttelefon, og fortvilelsen når kronestykkene tok slutt og samtalen brått ble avbrutt.

En del har også minner knyttet til det evig tilbakevendende spørsmålet om hvor mange som får plass inne i en telefonkiosk? Verdensrekorden er visstnok 20, satt i Narvik.

Send inn forslag

100 av de røde kioskene skal vernes som følge av en avtale mellom Riksantikvaren, Telemuseet og Telenor, der sistnevnte har ansvar for vedlikehold.

– Det vil ikke gå an å ringe fra de 100 kioskene som vernes, men vi arbeider med forslag om hva de vernede telefonkioskene skal brukes til fremover, sier Dag Blakkisrud.

Historier og forslag kan sendes inn på www.telenor.no/telefonkiosk.

Tre kasserte telefonkiosker på Brekstad i 2002. Foto: Terje Dybvik
Telefonkø på Rådhusplassen i Oslo på 1960-tallet. (Foto: Telemuseet)