Fotografiet ble tatt rundt 1923 av Johan A.N. Selnes, far til Bjarne J.M. Selnes.

Livlig med fiske

Han skriver:

På denne tiden var det livlig med fiske her på Frengsbukta i daværende Stjørna, i dag Rissa. Og i denne fjæra var det flere som hadde sin båtstø og drev fiske.

LES OGSÅ:* Med livet som innsats fikk de berget båten i stormen -Fosna-Folket* Gammeldagan: Her har vi Johan Bojer og «Bergkail'n* Slik så skolen ut da den var splitter ny* Staute fabrikkarbeidere -Fosna-Folket* Jagerfly på rekke og rad under storøvelse -Fosna-Folket

Båtstøa helt til venstre var det Erik Larsen, og senere Edvind Larsen som brukte i en årrekke. Rett ovenfor denne båtstøa, kan vi se at det er tatt ut stein fra fjellet. Dette skjedde omkring århundreskiftet, og steinen ble fraktet til Ørlandet med store torskegarnsbåter med seil, og brukt i Austråttborgen. Steinen var lett å klyve, og egnet seg derfor godt til å mure av. I forbindelse med denne fraktingen, ble steinvoren til denne støa bygget større. Omkring 1994 ble det bygget molo her. – I bakgrunn til venstre på bilde ser vi Eidsberga.

Ishus

Noe til høyre for denne båtstøa, hitenfor og like nedafor grinda, ser vi murene etter et felles ishus. Edvind Larsen (1902–1984) fortalte meg at han husket huset, men ikke at det var i bruk. Det råtnet ned av mangel på vedlikehold lenge før bilde ble tatt. For å komme til dette ishuset med store isblokker i sin tid, gikk Gangstøveien frem til grinda – grensa mellom Gangstøa og Refsnes.

Nekolai Dahl som nevnes i teksten er her på bilde tatt heime hos ham i Trondheim i 1957. Her ses forretningsmann innen produksjon av frossenfisk og hans to telefoner. Den ene hadde direkte linje til bedriften på havna. Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Naust og molo

Det store lyse naustet var det Helmer Hansen som eide, og det til høyre tilhørte Helmer Henriksen. Etter at Helmer Hansen solgte sin gård til Sivert Dahl, ble det til at de byttet naust. Siverts velkjente bror i Trondheim, Nekolai Dahl, overtok nå det store naustet, da Helmer Henriksen flyttet hjem til sin svigersønn, Knut Venes. Senere ble det til at Nekolai rev naustet og solgte det til Vågø-karene på Frøya, hvor det ble satt opp igjen, visstnok som sjøhus. De som skulle til dette naustet, eller sin båtstø og båt i sin tid, var avhengig av at veien gikk helt frem.

I 1993 ble det bygget molo i grensa mellom Gangstøa og Refsnes (i dag Hårberg), og båtstøene ble fjernet. Murene til ishuset ble også rasert bort. Flere ga økonomisk støtte til byggingen av moloen, og har av den grunn en viss rett til å bruke den. Men det er nesten ingen som benytter den. Som adkomstvei går Gangstøveien helt frem til moloen.

«Blautnagel'n»

Mellom naustet til høyre og haugen ser vi murene etter et våningshus, som ble revet rundt 1918. Her bodde i sin tid Helmer Henriksen og hustru Dorthea Hansdatter, sammen med sine barn, blant dem Hanna som ble gift med Knut Venes i 1903. Helmer drev mye på sjøen, og av den grunn var han titt og ofte blaut på fingrene. Han ble derfor ofte kalt Helmer «Sjøen» eller også «Blautnagel'n».

De siste steinene etter grunnmuren ble fjernet, og trappesteinen til dette huset ble flyttet ned til naustet omkring 1950 av Nils Teigen, som var forpakter på denne eiendommen da.

Senere ble det bygget et naust noe til venstre for nausten til høyre. Det er også adkomstvei fra Gangstøveien.

Flere år senere ble trappesteinen igjen flyttet av Erling Pedersen, og lagt foran inngangsdøra på nordsiden av naustet, hvor den store steinhella fortsatt ligger, som et minne fra gamle dager.

Har du bidrag til «Fra gamle dager»-spalten/Gammeldagan? Send en mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no!