- Dette ble ei folkekunst-vandring, hvor det ble funnet mange fine gjenstander, opplyser Johan G. Foss, som legger til at i alle museene/samlingene ble det satt pris på at de kom.

- Alle var interessert i at skjulte skatter i samlingene blir trukket fram, og at vi kan få mer kunnskap om gjenstandskultur og folkekunst i Fosen, sier Fosen.

Dekorativ maling og treskjæring

Johan G. Foss har sendt oss følgende referat fra turen:

Det viste seg vanskelig å jakte både på byggeskikk og folkekunst på en kort, tredagers tur. Hovedvekta ble derfor lagt på folkekunsten, nærmere bestemt dekorativ maling og treskjæring.

1700-tallet og særlig 1800-tallet er glansperioden for folkekunsten. Fosen utmerka seg ikke med særlig rik folkekunst sammenligna med de indre bygdene i Sør-Trøndelag. Men området er lite undersøkt. Fra Fosen historielag har det vært et ønske å undersøke dette nærmere. Det var bakgrunnen for turen, der ambisjonen ikke var å få med «alt», men nok til å få et bilde av folkekunsten i Fosen, i denne omgang Fosenhalvøya. Fosen historielag dekker som kjent både Fosenhalvøya og Sør-Fosen med Hitra og Frøya. Av tidsmessige grunner ble bare sju museer og samlinger besøkt – Osen bygdetun på Vingsand, Roan bygdetun på Utro, Bjugn bygdetun på Mølnargården, Yrjar heimbygdslags samling på Austrått, Uthaugsgården på Ørlandet, museet Kystens Arv på Stadsbygda og Audun Dybdahls samling på Litlenget i Skaugdalen i Rissa.

Skal analysere materialet

På turen ble det tatt bilde av cirka 100 gjenstander som viser ulike typer folkekunst. Ola Grefstad skal analysere materialet og prøve å trekke noen konklusjoner, blant annet om hva som er laga i Fosen og hva som er kommet andre steder ifra, om det er noen lokale «hender» som går igjen i materialet, om omreisende kunstnere har virket her, og hvor disse i tilfelle kom fra. Var det slik som konservator Elling Alsvik har antyda, at Fosen var en kulturprovins av Orkdalsregionen?

Sjøl om Fosen ikke kan regnes blant de rike folkekunstområdene, så finnes det mange lekre ting her også, og det er en glede å kunne presentere et lite utvalg for Fosna-Folkets lesere.

Gjenstandene som er avbilda, er gamle, falma og til dels skada. Vi må prøve å se gjenstandene for oss i sin opprinnelige glans, og prøve å se bort fra de merkene tidens tann har satt på dem.

Send inn!

Johan G. Foss legger til at gamle, lekre ting fins det mange av rundt omkring i heimene. Fosen historielag oppfordrer de som har noen, om ta et bilde av dem, skrive ned det de vet om gjenstandene og sende det til Fosen historielag, post@fosen-historielag.no.

Det samme gjelder gamle bygninger, fra før 1860. Send bilde og opplysninger til Fosen historielag.