Dette var første gang at Ørland Skolemusikk, nå Ørland barne- og ungdomskorps (ØBU), deltok i toget.

Korpset var startet året før, og hadde således 60-årsjubileum i fjor. På bildet, tatt ved Ørland kirke, ses blant annet Trygve Rian med taktstokken i front. Tre av de på klarinett er Åsgjerd Grande, Turid Pettersen og Oddvar Skaret. På skarptromme har vi Per Øverbyhagen og to av de på kornett et Torbjørn Rian og Torleif Lund Hoff.

Vervearena

I jubileumsskiftet, som er laget av Trine Gran og Ulf Steinar Berg, fortelles det at det våren 1956 gikk det ut informasjon om at det skulle settes i gang skolekorps på Ørlandet. Nyheten ble spredd på skolene. Målgruppen var i første rekke fjerdeklassingene. En viktig årsak til at man ønsket et skolekorpset, mener man var å la en arena for rekruttering av for nye medlemmer til voksekorpset Musikklaget Kornetten.

Et korps med barn, som marsjerte og samtidig kunne spille ordentlige instrumenter, var uvant på 1950-tallet, ifølge jubileumsskiftet.

I tilknytning til det øverste bildet, tar vi med dette korpsbildet fra 1975. Det viser Ørland aspirantkorps under marsj i Yrjars gate på Brekstad. Korpset, som rekrutterte medlemmer til Ørland skolemusikk, var på denne tida under ledelse av Åge Lade. Det er havneområdet på Brekstad som ses bak til venstre. Foto: Odd E. Dybvik

Ikke guttemusikk

Interessen for å begynne i korpset viste seg å være stor. Så stor at det ble bestemt at kun ett barn fra hver familie kunne bli tatt opp. Kun hvis familien kunne skaffe instrument selv, fikk flere fra samme søskenflokk være med. Ørland skolemusikk ble av de første korpsene i landet som godtok at jenter skulle være, og av de første som ikke brukte betegnelsen guttemusikk.

I samme nevnte skift, blir det opplyst om at det var en opptaksprøve før en fikk komme i gang med notelærekurs.

Fryktet tumulter

Og:

«Opptaksprøven ble foretatt i skoletida, og gikk blant annet ut på å synge «Ja vi elsker». Når en hadde kommet seg gjennom opptaksprøven, var det klart for notelæreundervisning hjemme hos fru Skagen i andre etasje i banken. Det var rein teori, men de fleste syntes likevel at de læringsutbyttet var brukbart. Deretter var det utdeling av instrument. I løpet av det første året (1956–1957) kom det etter hvert 15 jenter og 20 gutter med i Ørland skolemusikk, noe som er en sjelden god kjønnsbalanse også i dag.

Noen mødre var riktignok litt skeptiske til at sønnene skulle begynne i korpset fordi de fryktet at det ville bli mange tumulter mellom guttene på hjemvei fra øvelsene. Dette viste seg å være en helt ubegrunnet frykt ...»