Det framholder Dagfinn Aune på Uthaug, som har sendt oss hovedbildet og sin hyllest i diktform om utedassen:

«Jeg vil bare gi en hyllest til den gamle utedassen, bare si hvor vakker den er.Bare se hvor utspekulert den fremstår, og som står der ute i all slags vær.Den lyser ikke av gull og glitter, men har gjort sin misjon i mange år.Utedassen der ute på Flatneset er av den fineste arkitektur som vi får.

Den gamle utedassen dit vi søkte da nødvendigheten kalte får jeg tru.Papiret måtte vi gni mellom fingrene, det var Allers fra nitten femti sju.Bildet av kong Haakon og kronprins Olav på veggen, de var jo alle så pene.

Utedassen det mest private av alle kollektiver, en plass hvor vi helst ville være alene.Jeg vil bare gi en siste hyllest til utedassen, det er ikke så mange igjen av dem.

En plass hvor vi alle er alene og like, det er så mange minner som dukker frem.Utedassen, den ensommes dugnad, denne verdens minste og mest kjente opera. En plass hvor det var så fornøyelig å sitte, og så hjertens god å ha..!»

Dagfinn Aune, Uthaug

Stort sett avskaffet

Utedass, utedo eller privét er en do som er plassert i en egen bygning eller i et uthus, står å lese i Wikipedias ordforklaring. Og:

«Oftest er utedoen i et separat skur i nærheten av bolig, skole eller arbeidsplass. Utedasser er, i motsetning til et vannklosett, ikke tilkoblet vann og kloakk, og avfallet samles opp i en kum, kammer, binge eller bøtte som vanligvis avgir sjenerende lukt.

I Norge er utedoen i det alt vesentlige avskaffet i vanlige boliger, og erstattet av vannklosett tilknyttet et system for «brunvann» med tilhørende renseanlegg. Utedo benyttes fortsatt en del ved hytter og områder langt fra offentlig vann og avløpssystem. Også under slike forhold erstattes utedoen mer og mer av innedo basert på moderne tørrklosett der bioteknologi sørger for at avfallet ikke avgir sjenerende lukt …»

Utedassens venner

Utedassen har imidlertid sine forkjempere også. «Utedassens venner» på Facebook har flere grupperinger med flere hundre tilhengere. Vi har så langt ikke sett at det er fremmet noe krav om å kollektivt vende tilbake til utedass-løsninger. Det er i større grad mimring fra den gangen da og rundt forholda på hytta, som er gjennomgangstonen på disse sidene. Og informasjon om bokutgivelser som «Jul på utedassen».

Har du historier og/eller bilder fra gamle dager i Fosen?Send gjerne en mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no

Det vart vindfullt på denne utedassen i 2006. Foto: Edith Pettersen, Bjugn
Døra som har tidligere gjort tjeneste på prestegården i Åfjord, ble satt opp på denne utedassen i 2006. Det er Torbjørn Harsvik Hagen som arbeider med veggen. Foto: Knut Inge Blix Furuseth