Bruk pilen til å skyve mellom bildene!

I dag er det Libra Shopping og Yrjartun som fyller bakgrunnen, der hvor fotograf Schrøder avbildet jernbanen. Da Schrøder tok bildet av damplokomotivet med vagger, var det meieriet som dannet bakteppet. Ørlandet er den eneste kommunen på Fosen som noen gang har hatt jernbanedrift. Det var under 2. verdenskrig at den tyske okkupasjonsmakten anla jernbane på Ørlandet.

15 km med linje

Hovedårsaken til denne, for Fosens del unike jernbanehistorie, hadde sammenheng med oppbyggingen av flyplassen.

Rundt 15 kilometer med jernbanelinje ble lagt ut, mellom Uthaug havn og Brekstad havn i tillegg til et sidespor til Lørbern. Både diesel- og damplokomotiv var i bruk. Det er Marit Eide Dahl som har mailet oss det gamle motivet, som vi for så vidt har vært borti før. Der ser vi et av damplokomotivene i virksomhet. For det meste ble det fraktet stein og kull. Det eksisterer veldig få bilder som viser noe av denne aktiviteten.

Möller og Milke

Det meste av jernbanemateriellet var det de to tyske firmaene Hermann Möller og Hermann Milke som sto for. Både krigsfanger, fosninger og tyskere jobbet på jernbanen. Helt opp i femtiåra sto det faktisk et skilt på Brekstad med ordlyden «Se opp for tog!».

Restaurert

Et av diesellokomotivene som gikk på Ørlandet under krigen, en dieseldreven Klockner Kumboldt Deutch 1940-modell, ble satt i stand tidlig på 1990-tallet. Stein Arne Solberg, lokal togentusiast, sto i front for å få lokomotivet restaurert. Fire lærere og 20 elever ved landbruksmekanikerlinjen ved daværende Ørland videregående skole, brukte nærmere 5000 timer på å få det tilbake i mest mulig original tilstand.

Planla turistbane

Det restaurerte Deutch-lokomotivet er i dag å finne i maskinsamlingen hos Yrjar Heimbygdslag ved Austrått Gård. Etter at det ble restaurert ble muligheten for en turistbane på Austrått undersøkt. Planene ble imidlertid skrinlagt etter ei tid. Lokomotivet blir fra tid til annen demonstrert under arrangementer ved Austrått Gård. Det veier 6,6 tonn og har en motorytelse på mellom 22 og 24 hestekrefter.

Glad i å se på bilder? Følg Fosna-Folket på Instagram.