Det er ingen lett kamp laksen har framfor seg når det går opp Stordalselva i Åfjord for å gyte.

Flott skue

Ikke minst møter den her Støvelfossen. En god del velger der den langt lettere laksetrappa, men det er også en god del som forsøker å ta seg opp gjennom vannmassene i Støvelfossen. De store lykkes gjerne bedre enn de mindre.

Det er et flott skue å se laksen måle sine krefter nettopp her. Bildene er fra lørdag.

«Lettere fiske» fra 19. juni

stordalselva.com blir det nå opplyst om at det er innført såkalt lettere fiske både i Stordalselva og Nordalselva:

«Det har vært lite nedbør de siste ukene og vannmengden har derfor påvirket elvene. Vi ventet for å se hva siste døgns regnvær ville påvirke, men det har ikke påvirket nok. Derfor innføres «lettere fiske» i både Nordalselva og Stordalselva fra 19. juni klokka 17.00 og inntil videre. Unntak fra dette er Frønes/Svalan og Stordalsvatnet. Lettere fiske betyr at det er kun tillatt med fluefiske.»

Kan kun klekke i ferskvann

Laksen er anadrom, noe som betyr at den vandrer opp i elvene for å gyte, ifølge Wikipedia. Selv om laksen lever i havet kan lakseeggene bare klekkes og utvikles i ferskvann. Den gyter som regel i den samme elva den ble født, men ikke alltid.

Samme kilde forteller at tilbakevandring til elvene enkelte steder skjer fordelt over hele året, men i Norge i fra tidlig mai og frem til november. Gyteperioden er i hovedsak i november. I enkelte elver kan gytingen foregå helt frem til februar. I motsetning til stillehavslaks og de fleste andre atlanterhavstammer, har den nordatlantiske og dermed også den norske varianten, beholdt evnen til å gyte flere ganger. Likevel regner en med at 60 – 70 prosent  av førstegangsgyterene dør etter gyting.