I dag vedtar Stortinget at Ørland og Bjugn skal bli én kommune. Sammenslåingen skal skje fra 1. januar 2020. Dermed kan en lang og humpete prosess endelig se ut til å være over. Nå skal de to kommunene bare bli enige om hvor senteret skal ligge.

Kommuneinndelingen etter at formannskapslovene kom i 1837 var basert på datidens prestegjeldsstruktur. Frem til 1853 var Ørland, Bjugn og Agdenes én kommune. Trenden i Norge på siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var at kommuner ble delt opp. Bjugn ble skilt ut fra Ørland og Agdenes i 1853. I 1896 ble også Agdenes eget herred, som det het den gang. Ørland har altså hatt de samme grensene i 121 år. Nå blir det gjenforening med Bjugn.

Saken om sammenslåing mellom Ørland og Bjugn har vært oppe en rekke ganger de siste ti årene. Nå bruker flertallet på Stortinget tvang for å slå de to sammen til én. Det er imidlertid fortsatt minst et stort usikkerhetsmoment. Hva skjer etter valget? Dersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet havner i regjering, har de lovt å reversere tvangssammenslåing av kommuner. Bjugn og/eller Ørland må trolig søke om dette. Holder det om Bjugn vil reversere sammenslåingen, eller må begge kommuner være enige om dette?

Akkurat nå må vi forholde oss til Stortingets vedtak. Ørland og Bjugn blir én kommune. Hva med kommunesenteret? I intensjonsavtalen fra våren 2016 står det at administrasjonssenteret skal legges til Botngård. Er politikerne i de to kommunene enige om å ta utgangspunkt i avtalen fra i fjor, eller vil mange begynne med helt blanke ark? Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) har flere ganger uttalt at han mener staten bør si noe om hvor kommunesenteret bør ligge. Så langt virker det ikke som det kommer noen tydelige signaler rundt dette.

Stortinget vedtar også sammenslåing av Åfjord og Roan kommuner i dag. Sammenslåingen trer i kraft fra 1. januar 2020. Åfjord og Roan er fra før enige om at kommunesenteret skal ligge på Årneset i Åfjord. Bjørnør er satt som arbeidstittel på den nye kommunen. I tillegg til å være naboer, er ikke Åfjord og Roan helt ukjente med hverandre historisk sett. Stoksund, som fra 1964 ble en del av Åfjord kommune, var frem til 1892 i samme kommune som Roan og Osen. Nå blir det gjensyn.

Endringer på kartet vil alltid være historiske. I dag går Fosen fra å være sju til å bli fire kommuner. I dag snakker folk fortsatt om sammenslåingene i 1964. Om 50 år er det kanskje 2017 man snakker om.

Les mer: