Kommunereformen begynner å bli relativt komplisert å henge med på. Her skal jeg gi dere en liten statusrapport.

Rissa og Leksvik var først ute. De ble allerede i mars 2015 enige om en intensjonsavtale. I desember samme år vedtok de sammenslåing til Indre Fosen kommune med virkning fra 1. januar 2018.

Ørland og Bjugn mislyktes med å slå seg sammen i 2014 da bjugningene sa nei i folkeavstemningen. Ett år senere ble prosessen restartet. Våren 2016 ble de to enige om en sammenslåing, men i folkeavstemningen i mai 2016 sa ørlendingene nei.

Roan og Åfjord ble også enige om en sammenslåing på frivillig basis. Åfjord-politikerne vurderte den eventuelle motstanden som så liten at de droppet folkeavstemning, mens roansbyggen sa ja i folkeavstemningen i mai 2016. Åfjord og Roan gjorde deretter vedtak om å bli én kommune fra 1. januar 2020.

Etter at ørlendingene sa nei, vendte Bjugn-politikerne nesen mot Åfjord. Åfjord var åpen for en sammenslåing med Bjugn, men Åfjords partner Roan ville ikke være med på en sammenslåing der Bjugn var med. Etter litt frem og tilbake, ble det til at Åfjord og Bjugn sendte søknad om sammenslåing på nyåret i år.

I februar i år kom det frem at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet med støtte fra Venstre ønsker å tvangssammenslå Ørland og Bjugn. De ønsket videre at Åfjord og Roan skulle slå seg sammen som først planlagt, mens de lot Osen være alene. Høyre, Frp og Venstre vil ha flertall for denne løsningen når Stortinget behandler saken 8. juni i år.

Torsdag denne uka kom NIVI analyses utredning om å samle Fosen til én kommune allerede fra 2022. NIVI mener at Stortinget bør vedta sammenslåingen allerede 8. juni i år. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har tidligere anbefalt at Fosen på sikt bør bli én kommune.

Det er nå fire mulige utveier:

  • Stortinget vedtar 8. juni å dele Fosen i fire. Ørland og Bjugn blir tvangssammenslått. Leksvik og Rissa blir til Indre Fosen. Roan og Åfjord blir slått sammen, og Osen får være alene.

  • Fosen-kommunene blir på frivillig grunnlag enige seg i mellom om å slå seg sammen til én kommune fra 2022. De må i så fall formalisere dette i løpet av mai i år dersom de skal bli ferdige før stortingsbehandlingen 8. juni.

  • Fosen-kommunene blir ikke enige om å slå seg sammen til én Fosen-kommune i vår. Stortinget vedtar 8. juni å tvangssammenslå Fosen til én kommune fra 2022.

  • Flertallet for tvangssammenslåingen på Stortinget ryker før behandlingen 8. juni.

Prosessen videre er noe usikker. Én ting er imidlertid sikkert: Det må skje fort.

Alle kommunestyrene på Fosen samles torsdag neste uke i Bjugn. Der skal NIVI analyse presentere utredningen. I utredningen legger NIVI opp til at Fosen-kommunene skal bli enige om en intensjonsavtale om sammenslåing. Videre skal hver enkelt Fosen-kommune gjennomføre en innbyggerundersøkelse i egen kommune for å dokumentere innbyggernes holdning til en sammenslåing. Så virker det både opplagt og naturlig at hvert enkelt kommunestyre på Fosen må behandle hvordan kommunen stiller seg til en sammenslåing av hele Fosen fra 2022.

Jeg tror ikke Fosen-kommunene blir enige om en sammenslåing i løpet av mai. Det er svært kort tid, og uttalelsene fra politikere, spesielt i Ørland og Leksvik, tyder på at det er lite realistisk. Jeg tror imidlertid at enkelte kommunestyrer, kanskje spesielt Bjugn og Åfjord og muligens Rissa, vil si ja til å samle Fosen allerede fra 2022.

Det store spørsmålet blir dermed om regjeringen med støttepartiet Venstre er villige til å tvangssammenslå Fosen til én kommune den 8. juni. Det er jeg svært usikker på. Regjeringen har imidlertid gått inn for en tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn. Da tør de kanskje å tvangssammenslå hele Fosen også? Jeg har i dag sendt en epost til statsråd Jan Tore Sanner og spurt om regjeringen er villige til å tvangssammenslå Fosen fra 2022. Jeg er spent på svaret.

Varaordfører Jon Husdal (Sp) i Åfjord mener Fosen blir brukt som en slags prøvekanin i kommunereformen. Sammenlignet med andre regioner i landet, mener jeg det er utvilsomt at Fosen har blitt utsatt for et betydelig press.

Jeg er spent på utfallet.

Alexander Killingberg er redaktør i Fosna-Folket.