Den teknologiske utviklingen har brakt oss mennesker ut i verdensrommet. I hverdagen omgir vi oss med teknologi som våre forfedre ikke kunne drømme om. Utviklingen går raskere og raskere. Samtidig har vi satt oss sjøl i en situasjon der mange jager etter idealer som stadig endres. Målet for mange er å være perfekt, kanskje ikke først og fremst i egne øyne, men perfekt i forhold til det man tror andre mennesker mener er idealet i vår tid.

Flere og flere bruker store summer på operasjoner der målet utelukkende er å endre kropp og utseende. Samtidig har ny teknologi gjort oss i stand til å avdekke om ufødt liv vil bli født med «feil» eller «mangler». Vi kan sortere bort barn i mors mage, dersom det skulle vært noe ved barnet som ikke «passer» våre idealer.

Det er på mange måter en skremmende utvikling vi alle er en del av. Det finnes alltid de som ønsker å utfordre våre etiske og moralske verdier. Lovgiverne settes under press.

Men hva er egentlig normalt? Ønsker vi en verden der alle ser ut som, tenker som og oppfører seg som det vi anser som normalt? Eller er det snarere sånn at det er mangfold og ulikhet kombinert med gjensidig respekt som bringer verden videre? Det er et tankekors at mange av menneskene som har satt viktige og varige spor etter seg innen kunst, kultur og forskning ikke passer inn i et sorteringssamfunn.

Skjalg LedangKommentator / journalist