Jeg tror Mjøen har med seg mange gode perspektiv inn i den pågående prosessen. Han er langt fra alene om jobben, som direkte involverer en mengde ansatte i dagens to fylkeskommuner.

Et av mine håp for det nye fylket er at Trondheim og innbyggerne i Trondheim kommune ikke skal få en så dominerende posisjon som tilfellet er og har vært i Sør-Trøndelag. Trondheim vil fortsatt være trøndernes «hovedstad», men jeg håper vi i sør kan lære noe av våre søstre og brødre i nord om distriktspolitikk.

Når samlingen av Trøndelag er en realitet, så blir Mjøen det nye fylkets rådmann. Da han fredag besøkte en næringskonferanse i kystbyen Brekstad var Mjøen tydelig på at han mener regionene kan bli viktigere i det nye Trøndelag. Det må også bety at regionene får en sterkere stemme når knappe ressurser skal fordeles.

I nye Trøndelag får fylkeskommunen fra starten av ansvar for 32 videregående skoler. 6.000 kilometer med fylkesveier vil kreve sitt. I løpet av ett år skal 43,4 millioner kollektivreiser helst gå etter oppsatt plan. I bunn for virksomheten vil det ligge et driftsbudsjett på rundt seks milliarder kroner, mens omlag to milliarder årlig kan brukes til investeringer. Det høres ut som uendelig mye penger, men det er bare fram til alle de ulike oppgavene skal finansieres.

Steinkjer er fylkeshovedstaden i Nord-Trøndelag. Men Steinkjer har aldri hatt samme posisjon i nord som Trondheim i sør. I Nord-Trøndelag ligger det mange regionale tyngdepunkt i aksen fra Stjørdal i sør til Namsos i nord. Fylkets to sykehus er plassert i henholdsvis Namsos og Levanger. Og høyere utdanningssteder er også spredd ut over hele fylket. Sånn sett så har nordtrønderne nok vært flinkere til å ta hele fylket i bruk, med de konsekvenser det har for bosetting og næringsutvikling.

Nå vil Mjøen være den som skal gi råd til folkevalgte i det nye Trøndelag. Det blir fylkespolitikerne som skal trekke de store linjene, gjøre de viktige valgene og riktige prioriteringene. Hvem dette blir, det bestemmer du og jeg når den tid kommer. Jeg er glad for at det som en del vil se som distrikter eller regioner da får en forholdsmessig større andel av velgerne enn tilfellet er i Sør-Trøndelag. Og jeg tror Odd Inge Mjøen, som sjøl er fra «bygda», kan være den rette til å bistå de folkevalgte med gode og balanserte råd, til beste for både by- og landkommuner.

Skjalg LedangKommentator / journalist