Oberstløytnant Eystein Kvarving, pressetalsmann for forsvarssjefen, sier til Fosna-Folket at stabsoffiserer allerede er på plass ved de regionale hovedkvarterene i Bagdad, Kuwait og Tampa i USA.

– Vi har også et lite forparti med noen få offiserer i Erbil som driver forberedelser, sier Kvarving.

50 soldater til Erbil

Tidlig i mars gikk regjeringen ut med at den første delen av det norske militære bidraget innen kort tid skulle sendes til den internasjonale koalisjonen mot ISIL. Bidraget vil bestå av rundt 50 soldater til Erbil og et bidrag til Bagdad. I tillegg skal støttepersonell og stabsoffiserer fordeles på ulike hovedkvarter til ledelse av operasjonen. Personellet vil inngå i det tysk-ledede treningssenteret som etableres i Erbil.

– De norske styrkene skal trene de irakiske styrkene slik at de selv skal bli i stand til å bekjempe ISIL, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, i en uttalelse.

Det vil være en gradvis oppbygging av styrkebidraget etter at treningssentrene er ferdigstilt.

– Slutten av april

Tidligere var det snakk om at norske soldater skulle deployere til Irak i starten av april.

– Ja, det stemmer. For en tid tilbake snakket vi om begynnelsen av april, sier oberstløytnant Ivar Moen, informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), og henviser videre til forsvarssjefens pressetalsapparat:

– Hovedstyrken kommer antagelig mot slutten av april, eller i begynnelsen av mai. Det gjenstår noen få detaljer, sier Eystein Kvarving, pressetalsmann for forsvarssjefen.

– Oppdragsspesifikk trening

Telemark bataljon har fått oppdraget, og utgjør kjernen i styrken som sendes om rundt én måned.

– Bataljonen er klare til å løse oppdrag i Irak, og styrken har drevet oppdragsspesifikk trening en kort stund. Basisferdighetene de har med seg fra trening mot forsvar av Norge holder høyt nivå, og soldatene er alltid klare til å dra på kort varsel, sier Hærens pressetalsmann Aleksander Jankov, i en uttalelse.

Ørland-styrke kan bli benyttet

Om det blir brukt sivile charterfly til å frakte personellet, eller om Hercules skal benyttes, avhenger av hvor trygge landingsforholdene er i Irak. Det kan også bli aktuelt å bruke andre NATO-ressurser for å transportere soldatene.

– Avdelingen fra Ørland har tidligere blitt brukt til beskyttelse av norsk C-130J Hercules (norsk militært transportfly, red. anm.). Styrken vil være en av mulighetene om Hercules benyttes. Dette er ikke klarlagt ennå, sa kaptein Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser ved FOH, til Fosna-Folket i mars.

For tidlig å si

Det er ikke snakk om at soldater fra Ørland hovedflystasjon skal ha permanent tilhold i Irak, men eventuelt delta på transporten. Den aktuelle styrken er «Baseforsvar stridsgruppe» (BFSG), som holder til på Ørland hovedflystasjon. Styrken er spesialister på å forsvare fly og ivareta mannskapets sikkerhet.

I skrivende stund er det ikke bestemt hvordan hovedstyrken skal transporteres.

– Vi er ikke der i det hele tatt når det gjelder planleggingen av deployeringen. Det er nok mye som må avklares før vi kommer så langt, og den løsningen med å benytte Hercules, er bare én av mange muligheter. Vi må komme lenger i planleggingsfasen før vi blir mer konkrete på hvilke flighter vi benytter for å transportere personellet nedover, sier Ivar Moen ved FOH.