Det er i forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel for Ørland, at Ørland kommune og Forsvarsbygg ikke kom til enighet om enkelte av planbestemmelsene for rød støysone.

LES OGSÅ:* - Dette er Norgeshistoriens største støykontrakt -Fosna-Folket* - Vi sender nå ut brev til rundt 200 som ikke får tiltak -Fosna-Folket

Meklet

Det ble gjennomført mekling i saken i mars og i mai 2017, uten at partene kom til enighet. For skulle man for eksempel kunne bygge opp igjen bygninger i rød støysone? Ja, sier departementet, men angir en begrensing til gjenoppbygging etter brann og skade.

Ikke rett til våningshus

Ørlands-ordfører Tom Myrvold (H) er stort sett fornøyd med svaret de har fått.

– Det som departementet har bestemt, betyr at dagens bestemmelser i all hovedsak videreføres. Vedtaket betyr at kommunen får et entydig planverk og styringsverktøy for rød sone. Kommunen har noen byggesaker for tilbygg innenfor rød sone som har tatt lenger enn tid enn normalt, på grunn av behandling av planen hos KMD. Fylkeskommunen ville ikke uttale seg til disse før endelig vedtak forelå. Kommunen får nå mulighet for å behandle disse og andre fremtidige søknader. Vi får nå et verktøy, som må brukes sammen med «Retningslinjer for behandling av rivingssøknader i rød sone» for å avgjøre om bygninger i rød sone kan rives. Jeg synes ellers dette også er en seier for lokaldemokratiet, ved at også tiltak som Forsvarsbygg skal ha gjennomført må godkjennes av kommunen, sier Myrvold.

Et punkt som Ørland ikke fikk medhold i, er om man skal ha rett til å ha et våningshus på en gårdseiendom i rød støysone.

– Den saken jobbes det videre med i forhold til andre myndigheter, sier Tom Myrvold.

– Viktig å begrense bebyggelsen

I brevet fra departementet, som er underskrevet av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), kommer det fram at det er viktig å begrense bebyggelsen i rød støysone:

«... Kommunal- og moderniseringsdepartementet er enig i at det er viktig å begrense bebyggelsen i rød støysone. Det er et viktig nasjonalt hensyn å sikre Forsvarets interesser og også å unngå at boliger blir utsatt for støy, jfr. støyretningslinjen T-1442. Dette hensynet har ligget til grunn for de bestemmelser som er fastsatt i reguleringsplan for Ørland hovedflystasjon, og hensynet får også betydning for eksisterende bebyggelse i rød støysone utenfor området som omfattes av reguleringsplanen...»

I et brev fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag høsten 2015, framgår det at departementet har presistert at det ikke er ønskelig å videreføre støyømfintlig bebyggelse som ikke får akseptable støyforhold inne og ute.

Med det bakteppet skriver derfor departmentet også nå følgende:

«Uttalelsene viser at det er departementets oppfatning at bebyggelse i rød støysone bør unngås. Det vil derfor være uheldig å gi rett til gjenoppbygging av boliger generelt, og ikke beholde den tidligere begrensningen til gjenoppbygging etter brann og skade. Det vil også være uheldig å åpne for rett til å ha et våningshus på hver eiendom, slik kommunen også har tatt inn i bestemmelsene.»

Verdifulle bygninger får stå

Når det gjelder bevaring av eksisterende regionalt verdifulle bygninger i rød støysone, hvor Ørland har 64 bygninger som den mener ikke bør tillates revet eller flyttet, har Ørland fått medhold. Bygningene det dreier seg om er kartlagt og vurdert som verneverdige gjennom en rapport som er utarbeidet i samarbeid med fylkeskommunen.

Forsvarsbygg mente blant annet at omfanget av slike bygninger var svært høyt.

Vedtaket

I vedtaket fra departementet står følgende å lese:

«I medhold av plan- og bygningsloven § 11-16 andre ledd godkjenner Kommunal- og moderniseringsdepartementet Ørland kommunestyre sitt vedtak om arealdelen til kommuneplanen. Planbestemmelsene pkt. 0.9 godkjennes uendret. Planbestemmelsene pkt. 7.1.1 og 7.1.2 godkjennes med følgende endringer:

Gjenoppbygging av eksisterende boliger begrenses til "gjenoppbygging etter brann og skade". Bestemmelsen om rett til våningshus tas ut.»

– Enderingene for 7.1.1 og 7.1.2 medfører at dagens bestemmelser videreføres og godkjenning av 0.9 er i henhold til kommunens ønske, legger Tom Myrvold til.

Ørlands-ordfører Tom Myrvold (H) er stort sett fornøyd med svaret de har fått. Foto: Terje Dybvik