Det var i forbindelse med en øvelse i oktober 2017 at tre soldater fra den nederlandske marinen avfyrte maskingeværskuddene. Fra et fartøy på sjøen løsnet soldatene en rekke skudd av typen 7,62 mm kaliber mot oppsatte mål på land.

– Vi har fått en foreløpig rapport om hva som har skjedd. Det gjelder skyting fra båt med maskingevær mot mål på land. Skuddene har truffet målet og gått videre inn i hytta. Det er registrert skade på hytta; det er en vegg og et vindu som har blitt ødelagt av skuddene, sier informasjonsrådgiver ved Ørland hovedflystasjon, Sigurd Tonning-Olsen, til Fosna-Folket.

Nederlandske soldater

Til tross for grundige forberedelser, gikk det galt da skyteøvelsen skulle omsettes til praksis.

– Soldatene hadde en sikkerhetsgjennomgang dagen før om hvor de kunne og ikke kunne skyte fra båten. Under gjennomføringen var det høyvann, men under selve øvelsen var det lavvann. Ergo ble det en annen vinkel på prosjektilene. Under selve skytingen har soldatene skutt oppover og truffet disse tønnene som var mål for øvelsen. Og da har ikke soldatene sett hytta i bakkant. De har ikke sett hytta gjennom siktet i våpenet, sier Tonning-Olsen.

Norske soldater var ikke involvert i skytingen.

– Det var ikke våre soldater. Vi vet ikke hvor mange treff det er snakk om, men det er betraktelige skader på hytta. Det er bokledning og vindu som er truffet av skuddene.

Privateid hytte

Tonning-Olsen presiserer at hytta ligger inne i selve skytefeltet.

– Målet var blå plasttønner, og så er det en liten knaus bak der målene stod, og bak den knausen ligger hytta. Og når det var lavvann i tillegg så ikke soldatene at hytta lå der.

Ifølge Tonning-Olsen ble skytingen umiddelbart avbrutt da forsvarets skytebaneforvalter registrerte det som skjedde.

– Gjennom Forsvarsbygg har vi fått ordna opp med hytteeier, og satt i gang en prosess der hytta blir ivaretatt og utbedret. Vi har hatt en god dialog med eieren av hytta.

Opptatt av trygghet

Til tross for at en privateid hytte ble truffet i forbindelse med øvelsen, mener Tonning-Olsen at fritidsboere på Tarva skal føle seg trygge.

– Det var ingen i nærheten av eller i hytta. Vi har rutiner på varsling av lokalbefolkninga der ute når vi skal gjennomføre skyting og trening. Skytefeltet er merket med flagg og lignende, så det var aldri noen fare for menneskeliv i så henseende.

– Så det er ingen grunn til at beboere på Tarva skal være redde for å havne i farlige situasjoner?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Vi varslet alt av lokalbefolkning, og det var ikke folk der ute. De får varsling om når vi skal ha skyting, og at det er øving og trening i området. Da vet de at de ikke bør oppholde seg i området. Det er et godt samarbeid mellom lokalbefolkningen og Forsvaret, på Tarva, forsikrer Tonning-Olsen.

På Tarva og øyene rundt bor det et femtitalls fastboende og fritidsboere. Foto: Siri Wold

Flere hendelser

Det er ikke første gangen Tarva har vært involvert i dramatiske skyteepisoder der konsekvensen kunne vært tap av menneskeliv. I 2009 ble et skytekontrolltårn skutt på av et jagerfly. I april 2016 ble et bemannet observasjonsstårn truffet av fem skudd fra et F-16-fly.

– Slike ting skal ikke skje, men det er risikofylte oppdrag vi driver med i Forsvaret, og det er veldig viktig at vi trener så realistisk som mulig på den type aktivitet. Så vi ser på ulike tiltak på Tarva hva vi kan gjøre for å utbedre situasjonen. Det foreligger en foreløpig rapport på hendelsen, og det er foreslått en del tiltak på hva vi kan gjøre for å gjøre ting enda bedre, sier Tonning-Olsen.

– Folk på Tarva skal føle seg trygge.