Espen (23), Tor Einar (30) og Tor Arne (25) er blant flere norske teknikere som nå er under utdanning i USA for å lære om Norges nye kampfly.

Alle har de jobbet med flyet F-16 ved Ørland flystasjon, men skal nå bli en del av den historiske overgangen til F-35.

Grunnstein

- Jeg bestemte meg for at jeg ville bli med over til F-35 allerede da jeg kom inn i Forsvaret for fire år siden, forteller Espen.

Med kort tid til de første flyene lander i Ørland i november, blir han og kollegaene i USA sentrale i å bygge opp et fullt operativt system i Norge i årene som kommer.

- Jeg så på dette som en god mulighet til å få være med fra starten av og å være en grunnstein i arbeidet med de nye flyene, utdyper Espen om valget om å gå over fra F-16 til F-35.

Florida og Arizona

Kurset, som varer i om lag ett år, finner sted både ved Eglin Air Force Base i Florida og Luke Air Force Base i Arizona. De tre medgir at et år i utlandet ikke var å forakte.

- Både det at man får muligheten til å bo i USA, i tillegg til å få være med på oppstarten av noe helt nytt var det som trigget meg, sier Tor Arne.

Så langt kan de blant fortelle om lange dager på skolebenken.

- Forbedret og forenklet

Det er mye nytt som skal læres, men erfaringene de har gjort seg fra F-16 hjelper dem på veien.

- Det hjelper mye å ha grunnkunnskaper fra å jobbe med F-16, og man kan kjenne igjen noen av konseptene. Samtidig er det mye ved det nye flyet som er forbedret og forenklet, forteller Tor Arne.

Gutta forteller at kurset, som er i amerikansk regi, er beregnet på varierende forkunnskaper om kampfly.

Får skryt

- Mange av instruktørene er overraska over språkkunnskapene våre og hvor fort vi nordmenn tar stoffet. Samtidig krever vedlikeholdskonseptet på F-35 noe mindre dybdekunnskaper enn det vi måtte ha for å jobbe på F-16, sier Tor Einar.

Foreløpig har de ikke fått sett flyet de skal jobbe med framover på kloss hold.

- Vi har kun sett flyet mens det er i lufta så langt, men i praksisdelen av kurset håper vi at vi får tatt litt på flyet og prøve ut en del ting selv, sier Espen.

Store endringer

Når året er omme skal de være i stand til å drifte og vedlikeholde de nye kampflyene til operativ status fra Ørland.

- Kampflykjøpene er gjerne noe av det første som dukker opp når det blir snakk om Forsvaret. Nå er vi plutselig en del av det selv, sier de.

- Det er ganske kult å få være med på, sier Espen.

I mellomtiden skjer det store endringer ved Ørland flystasjon.

Nytt kapittel

Forsvarsbygg er inne i en svært hektisk byggefase med klargjøring for de nye flyene.

- Vi håper at mye er ferdigbygd når vi kommer tilbake, men det kan nok bli litt ventetid mens vi venter på å få levert nye fly, sier Tor Einar.

Fra neste år kommer det årlig seks nye F-35-fly til Ørland.

- Det blir et nytt kapittel for oss og for Luftforsvaret, sier Espen.

Høflige amerikanere

Mellom slagene på skolen blir det også tid til å oppleve Amerika for de vordende teknikerne på F-35.

- Det er mye å oppleve her, og nye impulser og inntrykk. Amerikanerne er veldig imøtekommende og høflige, sier Tor Arne.

- Veinettet deres er lagt opp slik at det er gode muligheter for å dra på lengre helgeturer og da får en sett mye, mener Espen.

50 varmegrader

Både Florida og Arizona er klimaet langt mildere enn på Fosen.

- Det kan bli ganske varmt her, særlig i Arizona. Der kan temperaturene komme opp i 50 grader. Det kan bli spennende, sier de.

Verken Tor Einar, Tor Arne eller Espen er opprinnelige fosninger. Men de utelukker ikke ei framtid på Fosen.

- Mye positivt

- Om jeg ikke bosetter meg på Fosen, så blir jeg i hvert fall i nærområdet. Men Ørland er ikke en dum plass å bo, sier Espen.

De tre mener imidlertid at det er viktig at det blir mer attraktivt å flytte til Ørland.

- Det skjer mye positivt på Ørland nå, og det bygges mye. Men det er viktig at særlig de yngre får lyst til å bo der, sier Tor Einar og peker på blant annet gode samferdselsløsninger vil få flere av tilflytterne til å bosette seg nettopp på Fosen.

Sterk vekst

De tre kjenner de flere av teknikerne som skal overføres fra Bodø til Ørland som følge av at Ørland ble valgt som hovedbase for de nye flyene.

- Det virker som at de aller fleste flytter til Ørland, mens andre vurderer å pendle. Man kan forstå skepsisen de har når det gjelder å flytte fra en by til et relativt lite sted, men Ørland er i sterk vekst og den veksten vil neppe avta med det første, sier de.

Veiskille

Selv er de optimistiske på vegne av framtida og føler de har tatt riktig valg ved å bli en del av F-35-satsingen.

- Det er et veiskille i karrieren, helt klart. F-16 fases etter hvert ut, sier Tor Einar.

- Selv om det er litt usikkerhet rundt hvordan endringene i Forsvaret vil slå ut, så må man ha trua. Vi går forhåpentligvis inn i en veldig trygg jobb. Ørland er jo kanskje også den tryggeste plassen å være nå dersom man ønsker å jobbe i Luftforsvaret, sier Tor Arne.