- Vi føler at det er et mer rettferdig oppgjør nå enn det første tilbudet. Det hjelper på lånet vårt. Det blir noe ekstra lån etter flyttingen, men ikke like mye, sier Ole-Gunnar Utstrand.

I denne uka ble den første dommen i en sak om støy og innløsning av bolig rundt utvidelsen av Ørland flystasjon avsagt.

Familien Utstrand Gilde er tilkjent 4,4 millioner kroner for innløsningen av boligen, noe som er 1,2 millioner kroner mer enn det Forsvarsbygg tidligere har tilbudt. I tillegg kommer erstatning i forbindelse med flytteprosessen.

Familie på fem

Familiens advokat, Svein Aalling, sier utfallet av rettsaken er greit og ikke så veldig overraskende. Han sier det er vanskelig å kommentere størrelsen på erstatningen, men at det er omtrent som forventet.

- Det er ikke så godt å si om denne saken vil ha så stor betydning for andre saker. Retten har lagt til grunn at det er fordi det er en familie på fem, ikke fordi de har fem soverom i huset at de har behov for et hus med tilsvarende fasiliteter. Det er viktig å skille mellom de to, sier Aalling.

- Jeg er glad for at retten sier vi skal få opprettholdt bofunksjonene, sier Ole-Gunnar Utstrand.

Advokat Svein Aalling Foto: Advokatfirmaet Seland Orwall DA

Rammer borgerne

Leder i Støygruppa Ørland, Hans Kristian Norset har lest rettens avgjørelse. Han tror dommen kan være til hjelp i arbeidet fremover og vil være med på å avklare situasjonen. I dag har Forsvarsbygg inngått avtaler om innløsning i rundt 70 av de 176 boligene som ligger i rød støysone i Ørland. I rød støysone er støyen fra Norges nye kampfly F-35 vurdert å være så høy at man fraråder folk å bo der. Staten ved Forsvarsbygg tilbyr derfor å kjøpe huset av eieren, men det er fullt lovlig å takke nei og bo videre i rød støysone.

- Jeg synes den viktigste setningen i hele rettsdokumentet er at «når storsamfunnets krav rammer borgerne som her, så må det være et overordnet mål at kompensasjonen fremstår som rettferdig.» Det er det vi i støygruppa har jobbet med siden 2012, sier Norset i støygruppa.

Han understreker at han er glad for etableringen av kampflybasen, og sier det er med på den positive utviklingen for Ørland.

- Selvfølgelig er det enkelte utfordringer som må løses på best mulig måte. Avgjørelsen viser at Forsvarsbygg har vært for grådige i sine tilbud til de som er tilbudt å løse inn boligene sine. Her er de dømt til å øke kompensasjonen for selve huset med opp mot 40 prosent. Det er ganske alvorlig om Forsvarsbygg utøver en sånn grådighet, sier Norset.

Leder for Støygruppa Ørland, Hans Kristian Norset, i dialog med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i 2015. Foto: Skjalg Ledang

Samme skolekrets

Forsvarsbygg har informert på sin hjemmeside at området for nye boliger i utgangspunktet er Ørland og Bjugn kommuner «til og med Botngård».

Tingretten skriver i avgjørelsen at de har forståelse for ønsket om å kunne reetablere seg innen samme skolekrets etter at boligen blir ekspropriert.

- Det begrenser området til egen kommune, heter det i rettens vurdering.

- Det er godt at vi fikk medhold i at ungene kan få fortsette på samme skole. Pengene er en ting. Det er viktig at barna er så lite skadelidende som mulig. De må flytte, men må ikke flytte barnehage eller skole, sier Utstrand.

Få bruktboliger

Etter rettens vurdering er det fem boliger på bruktmarkedet som tilfredsstiller de kravene til bruksmuligheter for å erstatte boligen til familien Utstrand Gilde i perioden på 23 måneder det kunne være aktuelt for dem å flytte.

Det er et snitt på over fire og en halv måned mellom hver gang en slik bolig legges ut for slag.

- På det tidspunktet vi løste inn boligen var det mindre byggeaktivitet enn nå. Om Forsvarsbygg holder tidsfristene de har satt seg på innløsinger, vil det bli mer trykk på boligmarkedet. Jeg kan ikke se for meg noe annet, sier Utstrand.

Han understreker at hver sak er forskjellig, og familiene har ulikt antall hoder og har forskjellige behov som skal dekkes når de må flytte.

Fratrekk

Retten gjør et betydelig fordelsfradrag på den nye boligen. Vederlagsloven sier at vederlag for bygging etter ekspropriasjon skal settes etter utgiftene til gjenkjøp av annen eiendom til tilsvarende bruk.

Standardheving for den nye boligen totalt sett i forhold til den avslåtte, større funksjonalitet og mindre drifts- og vedlikeholdsutgifter ved den nye boligen gjør retten fratrekk for.

- Det er et viktig poeng at retten har gjort et fratrekk på over en million for den boligen vi har bygget for å erstatte det innløste huset, sier Ustrand.

Ingen klare regler

Etter loven, har man ikke krav på å få dekket utgiver til anskaffelse av en boligeiendom som er identisk med den man gir fra seg. Man har bare krav på erstatning for den delen av eiendommen som husstanden selv bruker til å bo i, eventuelt med tillegg av garasje og nødvendig tomt.

Hva det betyr i praksis sier retten må vurderes konkret i hvert tilfelle basert på bruktmarkedet og etter en helhetsvurdering.

-Slik retten ser det, er det ingen klare regler, heter det i dommen.

Ikke rettskraftig

Retten legger til grunn at siden det er tvil om familien Ustrand Gilde kunne få tak i en bruktbolig med tilsvarende bokvalitet og funksjonalitet, at retten bør akseptere at erstatningen settes basert på at man må bygge nytt.

Ankefristen for dommen er ikke utløpt. Dermed er ikke dommen rettskraftig enda.

- Det er sjelden det er noen vinnere i en tingrett. Nå har vi nettopp fått dommen og vi får tid til å la den synke inn over oss, sier Utstrand.

Henviser til departementet

Fosna-Folket har prøvd å få kommentarer fra advokaten som førte saken i retten for Staten, og Forsvarsbygg.

- Departementet har valgt å bruke regjeringsadvokaten i denne saken. Derfor må jeg henvise til dem, sier direktør for Forsvarsbygg kampflybase Olaf Dobloug.

Forsvarsdepartementet skriver i en uttalelse følgende:

- «Vi er kjent med rettens avgjørelse om fastsettelse av vederlag for innløsning av bolig. Vi vil sammen med Forsvarsbygg og regjeringsadvokaten vurdere rettens avgjørelse og premissene for denne. Før vi har foretatt disse vurderingen har vi ingen ytterligere kommentar i saken.»