KNM Roald Amundsen ved Sandviksberget i Osen sist høst. (Foto: Svein Jarle Moen)

KNM Roald Amundsen ved Sandviksberget i Osen sist høst. Foto: Svein Jarle Moen

Fregatter åpner dørene for publikum

Førstkommende lørdag kommer den norsk-ledete Natos stående maritime styrke (SNMG1) til Trondheim. Dette etter to store øvelser langs Vestlandskysten.

På søndag skal den belgiske fregatten BNS Louise-Marie og den norske fregatten KNM Roald Amundsen holde åpent skip for befolkningen.

Dette framkommer i ei utsendt pressemelding.

«Dynamic Guard»

Styrken har deltatt i og ledet «Dynamic Guard», som har hovedfokus på elektronisk krigføring og luftvern, og Marinens årlige øvelse «TG 17-1» som understøtter utdanningen av nye ubåt-sjefer. Begge øvelsene har bidratt til å bedre krigføringsevnen i utfordrende kyst- og innaskjærs farvann.

- Gjennom trening og øving forbedrer vi vår militære evne og samtidig reduserer vår reaksjonstid mot enhver potensiell trussel. Det er viktig at Nato behersker operasjoner i allierte farvann for å effektivt kunne forsvare hverandre om nødvendig, sier styrkesjef SNMG1, flaggkommandør Ole Morten Sandquist i den utsendte meldinga.


 

Norge og flaggkommandør Ole Morten Sandquist overtok kommandoen over «Standing NATO Maritime Group One» 14. januar i år. Sammen med en internasjonal stab om bord den norske fregatten KNM Roald Amundsen skal Sandquist lede styrken frem til juli, før sjef og fartøy blir avløst. Da overtar en ny norsk styrkesjef og fregatten KNM Otto Sverdrup.

Norge skal lede SNMG1 for hele 2017.

Norsk, belgisk og tysk

- Det er tredje gang Norge leder denne styrken, og det er første gang vi skal lede den et helt år. Det er viktig at vi tar ansvar for egen sikkerhet, og gjennom deltagelse i Natos stående maritime styrker fyller vi en viktig forpliktelse på vegne av Nato, sier Sandquist.

Styrken består av flaggskipet KNM Roald Amundsen, den belgiske fregatten BNS Louise-Marie, og den tyske tankeren FGS Spessart. Ut over i deployeringen, og ved behov, vil styrken tildeles flere fartøyer.


 

Fartøyene kommer til Trondheim lørdag og seiler ut igjen tirsdag morgen.

Søndag mellom kl 1300 og 1500 kan befolkningen komme om bord fregattene BNS Louis-Marie og KNM Roald Amundsen.

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Forsvaret

Flest nordtrøndere imot økt amerikansk nærvær på Værnes

Flest innbyggere i Nord-Trøndelag sier nei til å doble antallet amerikanske marinesoldater som er stasjonert på Værnes, ifølge ny måling.

Russisk atomubåt igjen på vei mot norsk farvann

Den russiske atomubåten Dmitrij Donskoj er igjen på vei mot norske farvann. Onsdag kveld befant den seg rett sør for Bornholm i Østersjøen.

Teknikere på Norges nye kampfly:

Slik er kurslivet i USA

- Kampflykjøpene er gjerne noe av det første som dukker opp når det blir snakk om Forsvaret. Nå er vi plutselig en del av det selv, forteller de blivende teknikerne på F-35.