Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) avd. Kristiansand har overrakte det attraktive Snartemosverdet som bestemannspremie ved gradueringsseremonien under sommeravslutningen ved Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik (LSK). Det meldes om i ei pressemelding fra NROF.

Hard kamp

Kampen om å få utmerkelsen var hard og tett blant avgangselevene.

Det ble utdelt premier til beste elev innen forskjellige militære disipliner, mens NROF delte ut premien til eleven som fikk best hovedkarakter i skikkethet som militær leder.

Av de 76 avgangselevene var det korporal Runar Lundøy fra Alversund som mottok Snartemosverdet fra NROF Kristiansand.

Til Ørland

Runar Lundøy er den første fra Bergens-området som mottar dette. Han tar med seg sverdet til Ørland der han nå skal tjenestegjøre.

Snartemosverdet, som er et ringsverd fra folkevandringstiden tidlig på 500-tallet, har en meget interessant historie. Det ble overrakt av kaptein Jan Larsen fra NROF. Slike sverd ble gitt av en konge eller en krigsherre til samfunnets beste ledere eller krigere og symboliserte troskap og lojalitet til giveren.

– Til inspirasjon

– Det er jo nesten ikke forsvarsavdelinger igjen på Sørlandet, så tanken er å gi en utmerkelse til de som velger å ta en militær lederutdanning. Sverdet skal være til inspirasjon, noe som er verd en ekstra innsats. Snartemosverdet er fra vår landsdel, dette og symbolikken med troskap, lojalitet og at slike sverd var et europeisk høvdingmerke som var forbeholdt kongens elitekrigere, gjorde at vi valgte å gi en kopi til beste befalselev, forteller lederen i NROF Kristiansand, Rolf-Wiggo Lystad.