Det er ikke bare i Ørland mange venter i spenning på å oppleve støynivået fra kampflyet F-35. Mandag kveld landet de to første nederlandske F-35-flyene ved Leeuwarden flybase i Nederland, etter å ha flydd over Atlanterhavet fra USA. Kampflyene ble eskortert av to KDC-10 transportfly som også sørget for etterfylling av drivstoff i lufta over Atlanteren.

Støytester ved to baser

I løpet av ukene flyene blir i Nederland før de skal returnere til Luke Air Force Base skal de blant annet utføre tester for måling av flystøy ved basene Leeuwarden og Volkel i Nederland.

De første fullt operative F-35-flyene skal etter planen ankomme Leeuwarden flybase i 2019, mens Volkel flybase står for tur i 2022.

Løfte fra forsvarsministeren

Forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert i Nederland lovte i februar i møte med beboere ved basene å få F-35 på midlertidig besøk til Nederland. Testflygingene som trolig starter i morgen, onsdag, gjennomføres for at beboerne i støuutsatte områder skal få oppleve og sammenligne støyen fra F-35 med dagens F-16-fly.

10. og 11. juni vil flyene som mandag landet være tilgjengelige for publikum ved Leeuwarden flybase.

- God medisin

- Det ville vært god medisin for ørlendingene om vi kunne fått besøk av flyene under oppholdet i Europa, sier leder Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørland. Han er imponert over at forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert har bidratt til at støyberørte i Nederland får oppleve flyets støybilde tre år før de er permanent på plass.

- Vi ligger to år foran

- Vi ligger to år foran Nederland, de første flyene kommer hit allerede neste år, poengterer Norset. Han viser til at støyberørte i Ørland nå har levd fire år i usikkerhet og uvisshet om støyen fra F-35, og mener et besøk av samme flytype som fra neste høst skal operere fra Ørland vil kunne avhjelpe usikkerhet for mange ørlendinger i de støyutsatte områdene.

Vil kontakte myndighetene

- Fortsatt er det 130 - 140 med hus i rød sone som ikke har tatt stilling til om de skal flytte. Bare i dag har jeg fått flere e-poster fra fortvilte støyofre, forteller Norset. Høyre-veteranen og lederen for støygruppa sier at han i alle fall vil henvende seg til norske myndigheter for å høre om det er muligheter for å få besøk av de nederlandske F-35-flyene før de returnerer til USA.

Video: Det nederlandske forsvarsdepartementet

Her har to F-35 kampfly for første gang landet på nederlandsk jord ved Leeuwarden flybase. Landingen skjedde mandag kveld. Foto: Det nederlandske forsvarsdepartementet