En undersøkelseskommisjon er i arbeid med å granske omstendighetene rundt nestenulykken, som skjedde natt til 13. april i år.

De tre offiserene befant seg i et tårn og skulle anvise mål i nattemørket for to F-16-fly. I stedet for å ramme målet haglet prosjektilene fra de kraftige Vulcan-kanonene (20-millimeter) ned ved de tre offiserene med en takt på 100 skudd i sekundet. Det ble skutt med såkalte kalde prosjektiler. Disse er uten eksplosiver, men kan være dødelige om de rammer et menneske direkte. Også i 2009 var det en liknende episode ved skytefeltet på Tarva.

Tatt inn til høsten

I påvente av undersøkelseskommisjonens rapport er skytefeltet på Tarva inntil videre stengt for nattøving. Stasjonssjef Longva sier at det ikke fører til problemer for planlagt øving ved stasjonen. Han mener det man nå må stille i bero av nattøving kan bli tatt inn igjen til høsten.

Samtidig som hendelsen tidligere i april nå granskes, så er Longva tydelig på at det ved all øving med jagerfly er en operativ risiko.

- Det er små marginer. Flyoperasjoner i seg selv inneholder et element av risiko, og særlig gjelder dette når vi beveger oss nær bakken, forklarer Longva.

OM SAKEN: Maskinkanon-skudd fra F-16 «veldig nære» å treffe tre offiserer på Fosen

Helheltig debriefing

Longva er opptatt av at alle som var involvert i nestenulykken tidligere i april får best mulig oppfølging etter det som skjedde. I tillegg til den obligatoriske debriefingen etter slike øvelser, så mener Longva Forsvaret har en god tradisjon for å sørge for såkalt helhetlig debriefing. I dette ligger at personellet også skal få rikelig med tid og anledning til å snakke med kolleger om følelser og assosiasjoner rundt det som har skjedd.