«Det var betydelig spor etter aktivitet innenfor verneområdet. I all hovedsak kjørespor, hogst av primært mindre trær (minst 25 stk.) som hovedsakelig er brukt til bygging av stillinger og brensel, samt noe forsøpling», heter det i en rapport Statens naturoppsyn har sendt til fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Statens naturoppsyn oppsøkte området 8. januar etter tips om mulig ulovlig kjøring og hogst av trær i Nordelva naturreservat i Bjugn ved Måssåtjønna.

Det var NRK Trøndelag som først omtalte saken, og Ørland hovedflystasjon har bekreftet overfor NRK at de har hatt øvelse i verneområdet.

– Glipp

Stabssjef ved Luftving 138, oberstløytnant Olav Ramberg, sier til Fosna-Folket at øvelsen fant sted i november i fjor. Det var ifølge stabssjefen en avdeling med vernepliktige soldater og befal som var på øvelse.

– Det har skjedd en menneskelig glipp. Vi vet at det er et naturreservat der, og vi har miljøvernkart som viser dette. Men de som planla og gjennomførte var ikke inne og sjekket på kartet før øvelsen ble gjennomført, og havnet i et verneområde, sier Ramberg til Fosna-Folket.

– Ikke ryddet godt nok

Blant annet brukt løsammunisjon, også kalt «rødfis» eller «rødplast», ligger igjen etter øvelsen. Oberstløytnanten sier at Forsvaret foreløpig ikke har ryddet opp etter øvelsen.

– Vi har ikke ryddet, men vi skal iverksette rydding når forholdene ligger til rette. Først må snøen smelte og området tørke, forteller Ramberg, som sier at det vil bli avtalt et tidspunkt for rydding med Fylkesmannen.

– Skal man ikke rydde opp etter seg uansett når man har hatt øvelse?

– Jo. I dette tilfellet har de ikke ryddet godt nok etter seg, kort og godt.

Stabssjefen sier at Forsvaret har lært av denne hendelsen.

– Vi har allerede skjerpet rutinene for hvordan vi planlegger og gjennomfører øvelser, sier Olav Ramberg, som på nåværende tidspunkt ikke frykter at overtredelsen vil føre til anmeldelse.

Sender brev

Miljøverndirektør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Stein Arne Andreassen, opplyser til Fosna-Folket at det går ut et brev til luftvingen i dag, torsdag.

– Der blir de bedt om å redegjøre for hva som har skjedd, så er det forventninger om at de rydder opp etter seg, sier Andreassen.

– I slike saker er det to spor. Det ene er det forvaltningsmessige, og det er for å få satt dette i stand og rette på det. Og det står det litt om i brevet, at man leverer avfall til lovlig mottak og at det ryddes i skogen. Det andre er det eventuelle strafferettslige, for her har man brutt vernebestemmelsene. Etter som Statens naturoppsyn har avdekt dette, er det de som avgjør om det er noe de vil anmelde eller ikke, forklarer miljøverndirektøren.

«Det var betydelig spor etter aktivitet innenfor verneområdet. I all hovedsak kjørespor, hogst av primært mindre trær (minst 25 stk.)», står det i Statens naturoppsyn sin rapport. Foto: GEORG BANGJORD/STATENS NATUROPPSYN
Stabssjef Olav Ramberg sier at Forsvaret allerede har skjerpet rutinene. Foto: Terje Dybvik (arkiv)