Presseoffiser Sigrud Tonning-Olsen ved Ørland hovedflystasjon sier til Fosna-Folket at omlag halvparten av den norske styrken på 70 personer vil komme fra Ørland. Styrken skal være på plass i Mali i løpet av måneden.

Ti måneder

Mannskapene reiser som en del av at Norge i en periode på ti måneder stiller med et C-130J Hercules transportflybidrag til FN-operasjonen MINUSMA i Mali. Bidraget skal baseres ved flyplassen i Bamako-området sør i Mali og transportere forsyninger og personell til det risikoutsatte Nord-Mali.​

Oppgavene til operasjon MINUSMA, som første ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd i april 2013, er blant annet å sørge for sikkerheten til og beskytte sivile, støtte nasjonal politisk dialog og forsoning, bistå i reetableringen av statlige myndigheter og gjenoppbygging av sikkerhetssektoren samt å fremme og beskytte menneskerettighetene i landet.

Utvidet mandat

I juni 2015 ble mandatet utvidet og innebefatter blant annet å støtte, overvåke og føre tilsyn med gjennomføringen av våpenhvilen samt å støtte implementeringen av fred-og forsoningsavtalen som ble vedtatt 20. juni 2015.

MINUSMA har gitt fullmakt til en total styrke på 12 680, hvorav 11 240 er militært personell og 1440 politifolk. I tillegg er et hensiktsmessig antall sivilt personell tilknyttet operasjonen.​​

Terrorangrep

Byen Bamako, som ligger sørvest i det som regnes som en rolig del av landet, havnet i det internasjonale nyhetsbildet etter terrorangrepet på Radisson Blu-hotellet i byen 20. november i fjor.

Personell fra Forsvarets Theatre Enabling Force (TEF), ledet av oberstløytnant Frank Knutsen fra Ørlandet, har stått for oppbyggingen av teltleiren og annen infrastruktur for det norske bidraget til Bamako.