Tesli, som er operativ sjef for det norske F-35-programmet, var selv ved Lockheed Martins fabrikk i Fort Worth i Texas da det første norske F-35-kampflyet tirsdag ettermiddag norsk tid gikk på vingene med testpiloten Bill Gigliotti fra produsenten i cockpit. Allerede i dag er det planen at det neste norske flyet skal gjennom gjennom den første testen i lufta.

Sjette nasjon

- Norge ble i dag den sjette nasjonen som flyr F-35. Det første norske flyet er nummer 165 i rekken av antall produserte F-35. Hoved fokuset for jomfruturen var å funksjonsteste motor, ror, understell og navigeringssystem. Dette er et ledd i å sikre at flyene tilfredsstiller de krav som er satt til flyene, sier Tesli til Fosna-Folket.

Eksepsjonelt

Oberstløytnant Tesli var den første til å gratulere Gigliotti etter flyturen,

- Testpiloten skrøt veldig av det norske flyet, og sa at det oppførte seg eksepsjonelt bra. Ikke bare gikk det igjennom alle systemsjekkene på rekordtid før avgang, det gikk helt smertefritt i luften også. Det var ingen ting å utsette på flyet, fortsetter Tesli.

I tillegg til å være operativ sjef for det norske mannskapet som er under opplæring ved Luke Air Force Base i Arizona, så skal oberstløytnant Tesli være instruktør for norske flygere på F-35.

- Det at flyet flyr i dag er en stor merkedag og et viktig steg på veien for å komme i gang med treningen av det norske personellet på flybasen i Arizona. Flyet som fløy på tirsdag vil overføres til Luke etter noen flere testturer og testprogram og være klart til bruk i desember.

- Gleder meg utrolig

Tesli innrømmer at det kriblet i kroppen da testpiloten sent tirsdag kveld norsk tid tok av med flyet.

- For en enestående begivenhet, det er et privilegium å få lov til å være tilstede  på denne historiske hendelsen. Jeg gleder meg uttrolig til å begynne å fly F-35 selv, dette er virkelig en råtass av en maskin. F-35 vil revolusjonere måten vi tenker og bruker luftmakt på, flyet gir oss mulighet til å operere i fremtidens moderne stridsmiljø og den gir oss anledning til å løse oppdrag som jeg ikke kan løse med dagens F-16, utdyper Tesli.

Flere nordmenn tilstede

Sammen med Tesli var major Bjørn Tommy Eigeland, teknisk sjef for den norske F-35-avdelingen på Luke, tilstede ved fabrikken i Texas. I tillegg var flere nordmenn som til daglig følger produksjonsprosessen ved Lockheed Martins F-35-fabrikk ved rullebanen og så flyet i lufta for aller første gang.

F-35 er i rute

- Ble flyturen markert på noe vis?

- Vi gratulerte hverandre og gledet oss veldig over den historiske hendelsen men det ble ingen stor seremoni utover det. Selv om dette er stort for oss så er det nok litt mer rutine for Lockheed Martin. Det har jo tross alt produsert 165 F-35, sier Tesli.

Dagen idag markerer at Norge nå er en nasjon som flyr F-35, og at flyet er i det elementet det skal operere.

- For meg som operativ sjef har det vært en fantastisk merkedag. Det er også viktig for oss å vite at flyene er i rute, vi er avhengig av det når vi skal bygge opp avdelingen ved Luke Air Force Base.

En time og 40 minutter

- Hvor lenge varte jomfruturen med det første norske flyet?

- Den varte om lag en time og 40 minutter. Det var utrolig spesielt å oppleve. Flyet er ditt og mitt, kjøpt og betalt av norske skattebetalere, avslutter Martin Tesli entusiastisk.

Vedlagt i saken ser du video fra testflygingen.