I fjor sommer ble det på høyeste hold vedtatt, at det her til lands skal være nøytral emballasje på alle tobakks- og snusprodukter. Torsdag kom nyheten om at snusprodusenten Swedish Match tapte sin ankesak i Borgarting lagmannsrett. Selskapet krevde at denne lovendringen ble satt til side, da det mener at endringene i tobakksskadeloven er i strid med EØS-avtalen. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp), som betegner rettsavgjørelsen som en seier for folkehelsen, uttaler til NTB at standardiserte tobakkspakninger er et viktig tiltak for å gjøre tobakk mindre tiltrekkende på barn og unge. Det er ennå uvisst om Swedish Match vil anke avgjørelsen til Høyesterett.

Kampen mot tobakksindustrien fortsetter ufortrødent videre. Antallet røykere har da også gått ned, mens antallet snusere har økt. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 11 prosent i alderen 16 til 74 år nå røyker daglig, mens 12 prosent snuser. På ti år er antallet røykere halvert, mens antallet snusbrukere er fordoblet. Ser vi mer snevert på aldersgruppen 25 til 34 er snusbruken der langt større, mens det er blant dem mellom 55 og 64 år at andelen av røykere er størst.

Det som slår meg i denne anledningen, er at mens man har en uttrykt kamp mot tobakk og narkotika, blir et vel så stort samfunnsproblem i langt større grad oversett: alkoholen. For hadde man sett på hva alkoholen koster samfunnet i både kroner og menneskelige lidelser, så hadde ikke den summen blitt så rent liten. Hvis det er folkehelsen man er mest opptatt av, så burde vel alkoholen ha vært i like stort fokus. Eller?

Terje DybvikRedaksjonssjef