De to skriver:

Hvordan kunne det skje?  Hvor trådde vi feil, og hvorfor?

Dette er tre problemstillinger som må ligge til grunn for dagens situasjon. Altså, vi makter å gi slipp på det logiske, innlysende og fordelaktige i bytte med en ny tid der folk ikke fatter særlig interesse for hva som skjer.

Prosessen som ledet til Bjugns nei skal ikke kommenteres, annet enn at sentrale aktører i Bjugn den gang, og idag, lot seg friste til å torpedere et håp.

Ørlands nei var også et resultat av lite gjennomtenkte handlinger, der det var et håp om at ledende politikere skulle sette skapet på plass. Som et takk for sist, gikk det i svart. I etterkant begikk mange av de samme lederne nye feil, ved raskt og uten innsigelser å ta avstemmingene ukritisk til følge. Enda en mulighet gikk tapt.

I disse dager når Bjugn og Åfjord nye høyder. Etter å ha prestert en intensjonsavtale, gjennomføres det nå flere «folkemøter», der innbyggerne gis mulighet til ,for Bjugns vedkommende , å se lyset fra nord. Men folkemøter er det ikke.

Informasjonspamfletten er ganske konkret, men uforståelig ensidig. Dette er et JA-dokument, produsert uten nødvendig forankring på forhånd. Prosessen er toppstyrt.

Kommunestyret i Bjugn framstår enige med stort flertall. Fordelen(e) er konstruert, der vi kun oppfatter tiltro til næringslivsutvikling som begrunnelse, med hovedvekt på den blå næringa/vindkraft.

Sjekker vi historikken i faktaboksen, vet alle at Bjugn/Ørland er siamesiske tvillinger.

Sosial - og kulturell utveksling er markant. Bo- og arbeidsmarked er felles, sammen med utstrakt interkommunalt samarbeid. Sportslige aktiviteter og friluftsliv generelt foregår i samhandling.

Geografiske avstander eksisterer ikke.

Et nyvalgt kommunestyre i sammenslåtte B/Ø ville ta alt dette i betraktning.

Alle nødvendige strukturer er på plass. Veien videre hadde vært særlig spennende.

Disse problemstillingene er ikke berørt i intensjonsavtalen mellom B/Å (R?)....

Forholdet til Roan er også særdeles stemoderlig håndtert.

Vi sier som Lene,Kristine og PerOdd sa i kommunestyret 22.11.16:

Avslutt denne prosessen umiddelbart. Bjugn og Ørland kan ikke la være å komme i dialog om sammenslåing. Begrunnelser og argumenter er gryteklare. Alle tar ansvar for respekt for hverandre med det beste framsnakk.

Slik ordner vi dette, og vi kommer Fylkesmannen i forkjøpet. Vi har tid og mulighet. 10000 innbyggere forventer slikt resultat.

29.11.2016Dagfinn og Tore