Nok en gang blir det store overskrifter på grunn av økte barnevernsutgifter i Ørland Kommune. Og det er klart at dette påvirker kommuneøkonomien negativt. Det har vært store utgifter til barnevern i flere år i Ørland og dette har skapt store bekymringer blant politikere. Guddingsmo sier i artikkelen at barnevernet får inn flere bekymringsmeldinger enn tidligere og at dette gjelder på landsbasis også.

Jeg er enig i at utgiftene er høye, men mener vi noe med barnevern så vil de jo være høye. En kan vri det til noe positivt å si at Ørland Kommune er veldig gode på å se barna og ta dem på alvor.

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.Når barnevernet åpner en sak etter at de har mottatt en bekymringsmelding, vil det først være en saksbehandler i barnevernet som innhenter nødvendige opplysninger i saken. Så legges saken frem for barnevernsleder som avgjør om saken skal fremlegges for fylkesmann. Og det er veldig viktig å huske at det er fylkesmann som står bak hvert eneste vedtak. Det er ikke slik at barnevernet avgjør dette alene, det er fylkesmann som gjennom nemnda godkjenner hver eneste plassering.

For å få ned utgifter til barnevern er det aller viktigste godt forebyggende arbeid og å legge til rette for at familiene selv ber om hjelp når de trenger det. Da kan man fange opp problemene tidligere og sette inn nødvendige, men kanskje mindre kostbare tiltak, på et mye tidligere tidspunkt.

Myrvold sier i artikkelen at kommunen har satt i gang en rekke tiltak i nåværende budsjett for å styrke det forbyggende arbeidet. Og dette er kjempeviktige prioriteringer. Vi har økt opp jordmorstillingen, slik at man kan komme inn så tidlig som mulig. 1 ekstra helsesøster i skolehelsetjenesten og 50 prosent familiekoordinator stilling. Sammen med dette har vi også dyktige familieveiledere, og dyktige ansatte i oppvekst og helse som ser familien og barna i det daglige. Og ikke minst har vi dyktige saksbehandlere i Barnevernet som har kontorene sine på Brekstad sammen med helsestasjonen. Denne samlokaliseringen med barnevern gjør det lettere å samarbeide og en kommer tidligere inn med nødvendige tiltak. Men av og til så er det slik at det ikke hjelper, og da må man ha barnets beste i fokus, da er det ikke kommunens dårlige økonomi som skal avgjøre om saken blir lagt frem til fylkesnemnda. Da er det barnets beste som er fokuset!

Som politiker i Ørland kommune er jeg glad for at folk tør å melde fra hvis de er bekymret for barn og at vi har et aktivt og dyktig barnevern.

Hilde-Kristin Sandvik Nordaas

Innlegget er opprinnelig publisert på Hilde-Kristin Sandvik Nordaas facebookside. Er gjengitt med Nordaas tillatelse.

Fosna-Folket 15.07.16 Foto: Faksimile